nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvtörvény: az új szlovák miniszter nem akar büntetést

Nem szeretné a szlovák kulturális miniszter, ha bárki is pénzbüntetést kapna az államnyelvtörvény megsértése miatt, bár a jogszabály jelenleg hatályban van, és a szankció kiszabható.

MTI | 2010. augusztus 15.
|  

A kulturális tárca együtt az emberi jogi és kisebbségügyi kormányfőhelyettessel előkészíti a törvény módosítását, amelyből a szankciók kiesnek. A jogszabály megsértéséért jelenleg 100-tól 5000 euróig terjedő pénzbüntetést lehet kiszabni.

A minisztériumhoz eddig mintegy 30 beadvány érkezett, amely gyakorlatilag feljelentés volt a törvény megsértéséért. Két, a magyar kisebbséggel kapcsolatos esetben az érintetteket pénzbüntetés fenyegeti.
"Úgy vélem, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ügyek szankciók nélkül legyenek lezárva" - mondta Daniel Krajcer vasárnap a pozsonyi TASR hírügynökségnek.

Az egyik ügy a Nyitrához közeli Kalász falu Csemadok szervezetének a színjátszó csoportjáé, amelynél az a probléma, hogy magyar színdarabjuk műsorfüzetének nem a teljes szövege lett lefordítva szlovákra. A másik ügy a Magyar Koalíció Pártjáé (MKP), amely a választások előtti kampányban tisztán magyar, tehát egynyelvű óriásplakátokat helyezett ki a közterületeken.

Krajcer úgy véli, hogy a műkedvelőknek nem kellene fizetniük. Mindkét esetben azonban politikai indíttatást sejt a háttérben, mégpedig a magyar közegben, az MKP-ben. A kalászi magyar műkedvelők egyik vezetője Ladányi Lajos ugyanis a múltban a párt parlamenti képviselője volt.
"Ezek kétségbevonhatatlan tények, ami kissé zavar, mert úgy vélem, hogy néhány dolog szándékosan történt" - jegyezte meg a miniszter.

Hogy kap-e büntetést az MKP az óriásplakátokért vagy sem, arról Krajcer nem kívánt nyilatkozni, szerinte ezt az illetékesek döntik majd el. Az MKP nem titkolta: az egynyelvű plakátokat szándékosan rakatta ki, mert ezzel akart tiltakozni az államnyelvtörvény ellen. A párt többi választási anyaga kétnyelvű volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X