nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvtörvény: az új szlovák miniszter nem akar büntetést

Nem szeretné a szlovák kulturális miniszter, ha bárki is pénzbüntetést kapna az államnyelvtörvény megsértése miatt, bár a jogszabály jelenleg hatályban van, és a szankció kiszabható.

MTI | 2010. augusztus 15.
|  

A kulturális tárca együtt az emberi jogi és kisebbségügyi kormányfőhelyettessel előkészíti a törvény módosítását, amelyből a szankciók kiesnek. A jogszabály megsértéséért jelenleg 100-tól 5000 euróig terjedő pénzbüntetést lehet kiszabni.

A minisztériumhoz eddig mintegy 30 beadvány érkezett, amely gyakorlatilag feljelentés volt a törvény megsértéséért. Két, a magyar kisebbséggel kapcsolatos esetben az érintetteket pénzbüntetés fenyegeti.
"Úgy vélem, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ügyek szankciók nélkül legyenek lezárva" - mondta Daniel Krajcer vasárnap a pozsonyi TASR hírügynökségnek.

Az egyik ügy a Nyitrához közeli Kalász falu Csemadok szervezetének a színjátszó csoportjáé, amelynél az a probléma, hogy magyar színdarabjuk műsorfüzetének nem a teljes szövege lett lefordítva szlovákra. A másik ügy a Magyar Koalíció Pártjáé (MKP), amely a választások előtti kampányban tisztán magyar, tehát egynyelvű óriásplakátokat helyezett ki a közterületeken.

Krajcer úgy véli, hogy a műkedvelőknek nem kellene fizetniük. Mindkét esetben azonban politikai indíttatást sejt a háttérben, mégpedig a magyar közegben, az MKP-ben. A kalászi magyar műkedvelők egyik vezetője Ladányi Lajos ugyanis a múltban a párt parlamenti képviselője volt.
"Ezek kétségbevonhatatlan tények, ami kissé zavar, mert úgy vélem, hogy néhány dolog szándékosan történt" - jegyezte meg a miniszter.

Hogy kap-e büntetést az MKP az óriásplakátokért vagy sem, arról Krajcer nem kívánt nyilatkozni, szerinte ezt az illetékesek döntik majd el. Az MKP nem titkolta: az egynyelvű plakátokat szándékosan rakatta ki, mert ezzel akart tiltakozni az államnyelvtörvény ellen. A párt többi választási anyaga kétnyelvű volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X