nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nigériai származású képviselő Lengyelországban

Egy nigériai származású protestáns lelkipásztor tett esküt kedden a szejm, a lengyel parlament alsóháza előtt, és ezzel ő lett az első afrikai származású képviselő Lengyelországban.

MTI | 2010. december 14.
|  

„Ez történelmi változás" – mondta az újonnan beiktatott képviselő, John Godson, aki 1993 óta él Lengyelországban. Godson, aki korábban a második legnépesebb lengyel városban, Lódzban volt önkormányzati képviselő, 2007-ben sikertelenül szerepelt a parlamenti választásokon. Most a kormánypárt, a Polgári Platform színeiben Lódz polgármesterévé választott képviselőtársa helyét vette át a törvényhozásban.

Elmondása szerint a lódzi önkormányzatban végzett munkája során olyan ügyeket helyezett előtérbe, amelyeket a parlamentben is képviselni szeretne: az ingyenes internet-hozzáférés biztosítása nyilvános helyeken, munkahelyi bölcsődék kialakítása, az idős emberek jobb társadalmi integrációjának elősegítése, valamint a lengyel-afrikai kapcsolatok javítása.

Godson úgy véli, hogy az elmúlt húsz évben Lengyelország sokat változott pozitív irányban. A 40 éves lelkipásztor protestáns misszionáriusként érkezett a katolikus többségű Lengyelországba, később pedig angoltanárként is dolgozott. Godson szerint a 38 milliós népességű országban legfeljebb 4 ezer afrikai származású ember él.

A Polgári Platform új parlamenti képviselője 2000-ben kapta meg a lengyel állampolgárságot, miközben a nigériait is megőrizte. „Harminc országban jártam a világban, de csak Lengyelországban éreztem magam otthon" – mondta Godson, aki négy gyermeket nevel lengyel feleségével.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X