nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
100 százalék plágium?

Orosz politikusok gyakran folyamodnak plagizáláshoz doktori értekezéseik készítésekor – legalábbis ezt állította egy ellenzéki szervezet, az Orosz Nemzeti Könyvtár (ONK) szakértőinek vizsgálatára hivatkozva. A gyanúba keveredett személyek között van az orosz államfő mellett működő, s igencsak sok vitát kiváltó gyermekjogi biztos, Pavel Asztahov is.

MTI | 2014. február 2.
|  

Az ONK később cáfolta, hogy egyáltalán vizsgálatot folytatott volna Asztahov doktori disszertációja kapcsán, mondván: még csak ilyen kérést sem kaptak. A Disszernet nevű ellenzéki szervezet azonban nyilvánosságra hozta az ONK fejléces papírján készült elemzést: eszerint Pavel Asztahov ombudsman jogi doktori disszertációja egyharmad részben plágium, azaz a más személyektől, a rájuk való hivatkozás nélkül kölcsönzött gondolatokat, téziseket tartalmaz, kétharmad részben pedig saját régebbi munkáinak átmásolása. A szakértők tudatták, hogy Asztahov gyakorlatilag meghamisította a felhasznált irodalom jegyzékét is.

A vizsgálat kiterjedt Risat Abubakirovnak és Vlagyimir Burmatovnak, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) képviselőinek tudományos munkáira is. Náluk is megállapították a plágiumot: Abubakirov (ő közgazdasági doktorátust szerzett) 97,89 százalékban vette át mások munkáit saját dolgozatában, Burmatovnál pedig (ő pedagógiai doktorátussal rendelkezik) ez az arány egyenesen 100 százalékos.

A gyermekjogi ombudsman sajtóirodája azzal reagált a vádakra, hogy a disszertációk megítélésére az orosz oktatási éstudományos minisztériumhoz tartozó bizottság hivatott. Ez a testület pedig jóváhagyta Pavel Asztahov tudományos munkáját és megadta számára a doktori fokozatot.

Minthogy a különböző internetes oldalakon egyre hevesebbé vált a vita, az orosz gyermekjogi biztos is megszólalt a plágium ügyében. A Twitter közösségi oldalon közölte, értelmetlennek tartja, hogy megjegyzést fűzzön a disszertációval kapcsolatos „újabb gúnyolódáshoz”.

Pavel Asztahov nagymértékben kivette részét abban, hogy az orosz parlament 2012-ben törvényben tiltotta meg az orosz gyermekek amerikai állampolgárok általi örökbe fogadását. Az USA-ban elhunyt orosz kisfiúról, Gyima Jakovlevről elnevezett törvény tavaly január elsején lépett hatályba és emiatt több örökbe fogadási folyamat is megszakadt. A gyermekjogi biztos abban is közreműködött, hogy az orosz törvényhozás tavaly nyáron törvénybe foglalta: külföldi egynemű párok ne fogadhassanak orosz gyermekeket örökbe.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X