nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nézze meg a világ legszebb könytárait!

A régi könyvtárak fantasztikusan szépek és hangulatosak tudnak lenni. Most a világ legnevezetesebb könyvtárai közül mutatunk meg néhányat.

nyest.hu | 2015. augusztus 19.
|  

Augusztus 9-e volt a könyvimádók nemzetközi napja, az International Book Lovers Day. Ennek örömére megmutatunk olvasóinknak a világ legkáprázatosabb könyvtárai közül néhányat – a mentalfloss összeállítása alapján.

1. Az írországi Trinity College könyvtára

Nézze meg a világ legszebb könytárait!
Forrás: mentalfloss

Amellett, hogy fantasztikusan szépek ezek a sötét fából készült boltívek, nem árt tudnunk, hogy ez Írország legnagyobb könyvtára. Ez a könyvtár az, ahova minden olyan újonnan megjelent könyvet el kell küldeni, amely a szerzői jog védelme alatt áll. Itt őrzik az úgynevezett Book of Kells-t, egy kelta szerzetesek által 800 körül készített kódexet.

2. A franciaországi Bibliothèque Nationale

Nézze meg a világ legszebb könytárait!
Forrás: Wikipédia

A francia nemzeti könyvtár 1988-ban bővült újabb épületekkel, azóta nőtt meg jelentősen az állománya. De a régi épületek is fantasztikusak – ezek 1868-ra épültek meg. És 1896-ra ez lett a világ legnagyobb könyvtára. Ugyan ezt a rekordot már nem tartja, de lenyűgöző mivolta a mai napig megmaradt.

3. Az Escorial könyvtára Spanyolországban

Nézze meg a világ legszebb könytárait!
Forrás: mentalfloss

A könyvtár a San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostorban található. A könyvtárat II. „okos” Fülöp spanyol király hozta létre, és ő adományozta az akkori könyvállomány nagy részét is. A mennyezeten található freskók a hét szabad művészetet ábrázolják. Ma a könyvtár a világörökség részét képezi, és több mint 40000 kötetet őriz.

4. Handelingenkamer, Hollandia

Nézze meg a világ legszebb könytárait!
Forrás: mentalfloss

A holland parlament könyvtárában megtalálható minden országgyűlési felszólalás és vita jegyzőkönyve. Amikor a könyvtár épült, még nem volt elektromos áram, ezért hatalmas ólomüveg ablakok vannak az épület mennyezetén. Így jóval kevesebb gyertyára és gázlámpára volt szükség a világításhoz, ami pedig sokkal nagyobb biztonságot nyújtott a könyveknek és az iratoknak.

5. A St. Gallen-i apátság könyvtára Svájcban

Nézze meg a világ legszebb könytárait!
Forrás: Wikipédia

Ez a rokokó stílusú könyvtár nemcsak Svájc legrégebbi könyvtára, de egyike a legkorábbi kolostori könyvtáraknak a világon. Több mint 160000 kötetet őriz; ezek közül a legrégebbiek a 7. századból származó kódexek. A világörökség részét képezi.

Ha további gyönyörű könyvtárakat nézegetne, kattintson a mentalfloss gyűjteményére!

Forrás

62 of the World's Most Beautiful Libraries

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X