nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
New Wave a Gödör Klubban

Lengyel, szlovák, német - ezúttal nem a magyarországi kisebbségekről van szó, hanem a 20 év New Wave sorozat irodalmi szereplőiről. Szerdán egy román író lesz a Gödör Klub vendége.

MTI | 2009. december 8.
|  

Lucian Dan Teodorovici román és Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas magyar író közös estjével folytatódik szerdán az irodalmi párbeszéd a rendszerváltoztató országok írástudói között 20 év New Wave címmel a Gödör Klubban.

Karádi Éva sorozatszerkesztő, a magyar Lettre Internationale főszerkesztője elmondta az MTI-nek, hogy a lengyel, a szlovák és a német est után most román szerző, Lucian Dan Teodorovici olvas föl Cirkuszunk bemutatja című, angol, német és olasz után most magyarul is megjelent kisregényéből. A könyv a L,Harmattan Kiadó gondozásában és Nagy Zsuzsanna fordításában jelent meg. A művet 2007-ben a tíz legjobb román könyv közé választották.

A fiatal román író az egyik tekintélyes bukaresti kiadó, a Polirom szerkesztője, blogger, „megmondóember” és kiváló angolos, a kortárs román irodalom című internetes portál készítője. Teodorovici kisregénye, a Cirkuszunk bemutatja című bárhol játszódhatna, végső élethelyzeteket mutat be, szó van a felelősségről, a morálról, a rendszerváltás utáni társadalmi „árnyoldalakról”, a panelházak lakóinak „elárvulásáról” - foglalta össze Karádi Éva.

Az est másik felolvasója Parti Nagy Lajos lesz, ő a Hősöm tere című horrorisztikus politikai paródiájából olvas föl, majd a két író egymással cseveg a rendszerváltás 20 éves tapasztalatairól.

Korábban a rendezvénysorozat részeként Garaczi László a lengyel Andrzej Stasiukkal, Bán Zsófia a szlovák Jana Juranovával, Dalos György pedig a német Ingo Schulzéval beszélgetett.

Januárban Miljenko Jergovic Szarajevóban született boszniai horvát író – aki most Zágrábban él – a L,Harmattan kiadónál magyarul megjelenő Ruta Tannenbaum című regényét mutatja be. Magyar partnere, Horváth Viktor Török tükör című, a Jelenkor Kiadó gondozta regényéből olvas fel, majd Jergoviccsal folytat párbeszédet. Jergovicnak a Szarajevói Marlboro című, a Jelenkor kiadásában megjelent regényét a magyar olvasóközönség is ismerheti.

A 20 év New Wave című sorozat orosz, észt és bolgár író bemutatkozásával folytatódik a Gödör Klubban – tette hozzá a főszerkesztő.

Információ
X