nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Netszínpad – előadások élőben az interneten külföldi magyaroknak is

Már három előadás szerepel a színházi előadásokat közvetítő Netszínpad repertoárján: az interneten elérhető az Adáshiba, a Retro szerelem és a Mézeskalács című produkció is.

MTI | 2011. június 23.
|  

Az internetes csatorna nemrégiben kezdte működését azzal a céllal, hogy a magyar színházak válogatott előadásait közvetítse – közölték a szervezők az MTI-vel. Mint írják, a magyar színházak produkcióit felvételről és élőben is közvetítő vállalkozás a külföldön élő magyarok számára is lehetővé teszi, hogy kapcsolatban maradhassanak a magyar színházi élettel.

A kezdeményezés célja a magyar kultúra terjesztése, a magyar nyelv ápolása és az, hogy segítséget nyújtson a sokszor rossz anyagi helyzetben lévő színházaknak.

A „Színház a nappaliban” előadásait az időzónától függetlenül bárki megtekintheti az általa választott időpontban, amennyiben jegyet vásárol a Jegymester.hu oldalon. De továbbra is terveznek élő közvetítéseket, amikor az internet előtt ülő nézők valós időben követhetik a színházi előadásokat.

A Netszínpad repertoárján jelenleg három darab szerepel, amelyet a közönség bármikor megtekinthet az interneten. A Gózon Gyula Kamaraszínház előadása, Szakonyi Károly Adáshiba című műve a 20. század egyik magyar sikerdarabja, a hatvanas évek világának szatírája. A Budaörsi Játékszín produkciói: a Retro szerelem, amely Csokonai Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című műve alapján készült, egy klasszikus bohózat modern újragondolása és a Mézeskalács című zenés mesejáték.

A repertoárra a Gózon Gyula Kamaraszínház másik előadását, Schwajda György Himnusz című művét is felveszik a napokban, a nyár folyamán pedig további tíz darabbal, szeptembertől havi egy-két produkcióval bővül a kínálat – közölte a vállalkozás kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel. Mint mondták, a Netszínpad – amelynek jelenleg a Gózon Gyula Kamaraszínházzal és a Budaörsi Játékszínnel van megállapodása –, további négy színházzal folytat tárgyalásokat.

Laczkó Jánosnak, a Netszínpadot üzemeltető Infotéka Kft. ügyvezetőjének tájékoztatása szerint az indulást másfél éves szervezőmunka előzte meg, az informatikai rendszerre és a szerződések letisztázására eddig mintegy 15 millió forintot költött a társaság. Erre azért volt szükség, hogy többek között az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) is elfogadja és támogassa a Netszínpad működését.

Az előadások sugárzási jogainak megszerzését bonyolítja, hogy a Netszínpadnak nem csak az adott színházzal, szerzővel kell külön megállapodnia, hanem a közvetített produkciók minden résztvevőjével, akik részesednek az őket támogató távoli nézők jegyvásárlásaiból.

A közvetítési rendszer képes a megtekintést letiltani bármely városban, megyében vagy akár országokban is. „Ezt a lehetőséget azért fejlesztettük ki, mert több színházigazgató jelezte, hogy nem szeretné, ha az online közvetítések csökkentenék a helyi nézőszámot” – emelte ki Laczkó János.

A Netszínpad szolgáltatása a http://netszinpad.com oldalon érhető el, emellett a darabok előzetesei megtekinthetők a Facebookon és a YouTube-on is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X