nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Népszavazást tartanak Gúta nevének visszaállításáról

A dél-szlovákiai Gútán (Kolárovo) népszavazást tartanak a település történelmi nevének hivatalos visszaállításáról.

MTI | 2011. december 20.
|  

A népszavazás kiírásáról hétfőn döntött a városi önkormányzat – közölte Halász Béla, a dél-szlovákiai település történelmi nevének visszaállításáért aláírásokat gyűjtő petíciós bizottság elnöke.

„Az aláírásokat egy hónapja kezdtük el gyűjteni. Célunk az volt és ma is az, hogy szüntessék meg a Kolárovo nevet és szlovákul és magyarul is kizárólag a Gúta név legyen használatos” – jelentette ki Halász. Elmondta: az évszázadok folyamán  – 1268-tól egészen 1948-ig – a történelmi dokumentumokban a település mindig Gúta néven szerepel, olykor jelzővel kiegészítve.

A petíciós bizottság egy hónap alatt kétezer aláírást gyűjtött össze, s az önkormányzat délután döntött a népszavazás kiírásáról. „A városi tanács ülésen jelenlévő 18 képviselő közül 17-en támogatták a kezdeményezést, egy ellene volt” – állapította meg Halász.

A város történelmi nevének visszaállításáról a lakosság március 10-én, az idő előtti szlovákiai parlamenti választás napján mondhat véleményt.

Halász emlékeztetett: 1991-ben már lezajlott egy népszavazás a Gúta városnév visszaállításáról. Bár a résztvevők több mint 90 százaléka igent mondott rá, az akkori belügyminisztérium nem tartotta tiszteletben a lakosság véleményét és a változást elutasította. „Szeretném hangsúlyozni, hogy csak a történelmi hibát szeretnénk jóvátenni, s egyáltalán nem érdekünk az amúgy is feszült szlovák-magyar kapcsolatok kiélezése” – húzta alá az aktivista.

A mintegy 11 ezer lakosú Gútán a magyarok aránya 80 százalék körül van. „Érdekes, hogy bár a várost állítólag Ján Kollár költőről nevezték el, hivatalnoki hiba folytán a név Kolárovo lett, s nem Kollárovo” – jegyezte meg Halász.

Dél-Szlovákiában több tucatnyi olyan magyarok lakta település van, amelyek 1948 után szlovák történelmi személyiségekről kapták nevüket. Az 1989-es rendszerváltás után több településnek – Safárikovóból például újra Tornalja lett – már sikerült visszaszereznie történelmi elnevezését.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X