nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Gelmfddfd: @gekovacsistvan: Ahogy már írtam, a had nem fingár szó, hanem magyar, mert germán. At agya...
  2021. 04. 14, 13:07  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hiányzó magyar helységnévtáblák Szlovákiában

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom szerint legalább 34 olyan település van az országban, ahol a törvény értelmében magyar helységnévtáblának is lennie kellene, mégis hiányzik.

MTI | 2011. október 26.
|  

A mozgalom ezért nyílt levélben felszólította a szlovákiai közútkezelő vállalatot, pótolja ezeket a táblákat, s cselekedjen olyan gyorsan, ahogy ezt korábban a kétnyelvű útjelző tábla esetében tette.

Mint ismeretes, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia civil mozgalom két héttel ezelőtt Dunaszerdahely közelében felállította az ország első szlovák és magyar megnevezéseket is tartalmazó útjelző tábláját, amelyet a közútkezelő vállalat azonban nem egészen két munkanap elteltével eltávolított.

A mozgalom a múlt héten felhívást intézett szimpatizánsaihoz, amelynek következtében csaknem tucatnyi bejelentést kaptak a hiányzó magyar helységnévtáblákról. Ezzel kiegészítették saját adatbázisukat, s így 34 települést tartalmazó jegyzéket készítettek.

„.....levélben fordultunk a közútkezelő vállalat pozsonyi igazgatóságához, amelyben tételesen felsoroltuk azt a 34 települést és 76 helyszínt, ahol 2011. október 23-án a magyar helységnévtábla törvényt sértő módon hiányzott. Levelünkben a táblák mihamarabbi pótlására, a múlt héten tapasztalt eljárási gyorsaságra szólítottuk fel a közútkezelő vállalatot” – olvasható a Kétnyelvű Dél-Szlovákia közleményében, amelyet a Bumm szlovákiai magyar hírportál közölt teljes terjedelmében kedden.

„Az úgynevezett Táblatörvény értelmében (191/1994) Dél-Szlovákia bizonyos településein a szlovák felirat alatt kötelező lenne feltüntetni a községek nevét magyarul is, ám ezek a kékszínű táblák sok helyütt évek óta hiányoznak. Szeretnénk felhívni a Szlovák Közútkezelő Vállalat figyelmét, hogy a magyar helységnévtáblák kihelyezésének elmaradásával mulasztásos törvénysértést követ el. Felmérésünk a 2011. október 23-i állapotot rögzíti, miszerint legalább 34 településen legalább 76 magyar tábla hiányzik” – áll a közleményben.

„Felszólítjuk a Szlovák Közútkezelő Vállalatot, hogy ugyanolyan iramban cselekedjen a lentebb részletesen felsorolt hiányzó helységnévtáblák pótlásában, mint amelyet az első kétnyelvű irányjelző tábla eltávolításakor tapasztalhattunk. Ellenkező esetben joggal feltételezhető, hogy a törvények betartását kétféle mércével mérik” – zárult a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom közleménye.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X