nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Itt a szlovák helységnévlista

Jóváhagyta a kisebbségi helységneveket tartalmazó valamint a kétnyelvű ügymenetet szabályozni hivatott kormányrendeleteket hétfőn a szlovák kormány - közölték a kabinet ülése után Pozsonyban.

MTI/nyest.hu | 2011. december 20.
|  

A dokumentumokat Rudolf Chmel (Híd magyar-szlovák párt) emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes terjesztette a kormány elé. A hatályos törvény szerint a kisebbségi megnevezéseket azokon a településeken lehet majd használni hivatalosan is, ahol a nemzeti kisebbségi lakosság aránya eléri az összlakosság 20 százalékát. Ezeken a településeken a hivatalos ügyintézésben a jövőben a korábbinál szélesebb körben lesz lehetőség kétnyelvű űrlapokat használni.


Mint ahogy arról a Nyelv és Tudomány - nyest.hu korábban már beszámolt, a lista elfogadása körül több probléma is felmerült. Egyebek mellett számos minisztérium támasztott kifogást, így a végleges verzió elfogadása régóta húzódott. A kulturális tárca például olyan nevek ellen emelt szót, mint Párkány vagy Nagyhind – szerintük ezek „a Horthy-korszakhoz kötődnek, akkor használták őket, amikor az elszakított területek Magyarországhoz tartoztak, illetve az erőszakos magyarosítás idejében, 1867-től”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X