nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nemzeti állatok

Vannak, akiknek nem elég a zászló, a címer, a himnusz, nemzeti állatra is szükségük van. Vagy többre.

Fejes László | 2015. december 4.
|  

Az alábbii infografika – Annukka Mäkijärvi műve – sajátos módon medvefigurákkal, pontosabban azok színével jelzi, hol hány medve él Finnországban. Meglehetősen feltűnő, hogy minél keletebbre megyünk, annál több a medve – a legtöbb Oroszország határán él. Ezen aligha csodálkozhatunk, ha tudjuk, hogy Oroszország „nemzeti állata” a medve. Csakhogy a térkép magyarázata azt állítja, hogy a medve Finnország nemzeti állata.

Nemzeti állatok
Forrás: vox.com

A finn Wikipédia szerint Finnországnak öt nemzeti állata van: a medve mellett az énekes hattyú, a csapósügér,  a hétpettyes katicabogár és a finn ló – ezek egyébként a nemzeti madár, a nemzeti hal, a nemzeti rovar és a nemzeti lófajta címét viselik (az azonban nem, hogy hol, mikor, hogyan és mivel nyerték el e címet). Ugyanakkor azt a finn Wikipédia is elismeri, hogy a medve egyben Oroszország nemzeti állata is.

A magyar Wikipédia Nemzeti állatok listája című szócikke sokkal bővebb, mint a neki megfelelő finn szócikk, ám Finnország nemzeti állatait nem tartja számon. (Észtország nemzeti madarát, a füstifecskét sem. Az észt Wikipédia viszont példaszerűen közli, hogy a füstifecskét az Észt Természetbúvárok Társasága választotta nemzeti madárrá 1962. november 26-án, az ornitológiai szekció ülésén.)

A magyar oldal szerint a legtöbb nemzeti állata (szám szerint 6) Indiának van, itt a nemzeti vadállat (bengáli tigris), nemzeti madár (kék páva), nemzeti hüllő (királykobra), nemzeti víziállat (gangeszi folyamidelfin) mellett két nemzeti örökséget (hulmán, illetve indiai elefánt) is számon tartanak. A finnekhez hasonlóan öt nemzeti állata van Mexikónak is: nemzeti madár (szirti sas), nemzeti kutya (xoloitzcuintli), nemzeti rovar (szöcske), nemzeti vadállat (jaguár), nemzeti víziállat (kaliforniai disznódelfin). Hasonló számú nemzeti állattal dicsekedhet az Egyesült Királyság is, bár nekik már némi „csalásra” is szükségük volt ehhez: egyfelől a nemzeti állatok egy része egy-egy tagállam nemzeti állata, másrészt nem is valódi állat, hanem mitológiai lény. Ezek: a buldog, a bütykös hattyú (a Wikipédia szerint „angol, kelta, ír hagyományban” – értjük, kelta és ír egyaránt!), Wales nemzeti állata a vörös kánya és a mitikus walesi sárkány, Skóciának pedig be kell érnie a kitalált egyszarvúval. Az angol Wikipédia megfelelő oldala szerint viszont Anglia nemzeti állata a berber oroszlán – a választás bizonyára a legendás angol abszurd humorral magyarázható: egyfelől ez az állat sosem élt Angliában, másfelől gyakorlatilag kihalt állatfajt választani erre a szerepre szintén kissé furcsa ötlet.

A magyar és angol lista Magyarország nemzeti állataként a turult említi, de nincs arról információ, hogy hivatalosan lenne ilyen státusza (de ami késik...). A turul egyébként átmenetet képez a valódi és a mitikus állatok között: ma már csak az utóbbi értelemben használjuk, bár kétségtelen, hogy valaha egy (több?) nagyon is valós madárfaj neve volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X