nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy ország, ahol egyenesen rettegnek az idegen nyelvektől

Az örmény kormány idegen tannyelvű iskolákat akar – a lakosság azonban nem.

nyest.hu | 2010. június 4.
|  

Az idegen tannyelvű oktatás nagyszerű lehetőség egy gyerek számára egy nyelv és a hozzá kötődő kultúra elsajátítására – de nem Örményországban. Ott ugyanis a lakosság nyomására törvény tiltja a nem örmény tannyelvű iskolákat, és ez a jövőben is így maradhat, ha a túl hangos örmény nyelvvédőknek sikerül a kormány oktatásra vonatkozó törvénymódosítási javaslatát megtorpedózniuk.

Az idegen tannyelvű oktatás engedélyeztetése pár héttel ezelőtt heves vitát váltott ki a volt szovjet köztársaságban, nagy valószínűséggel főleg a szovjet idők orosz nyelvi dominanciája miatt. Az örmény kormány azóta ugyan pontosította a törvényjavaslatát, de úgy látszik, ez se győzött még meg mindenkit – számol be a IWPR (Institute for War and Peace Reporting) honlapja.

Mivel a lakosság olyannyira ellene van az idegen tannyelvű iskolák engedélyeztetésének, az új törvény összesen 15 idegen tannyelvű iskolát engedélyezne, és ezen belül a lehetséges tannyelveket is központilag határoznák meg. Az iskolákba csak 10 éves kortól lehetne felvételt nyerni, és az örmény nyelv is kötelező tantárgy maradna. A kormány azt is igyekszik hangsúlyozni, hogy az iskolák nem kapnának állami támogatást.

Az örmény kormány arra hivatkozva hozta meg a döntést, hogy így javulhatna az örmény oktatás évek óta romló színvonala. Ez az érv azonban nem győzte meg az örmény lakosokat, akik úgy vélik, nem ez a legmegfelelőbb módja a közoktatás javításának. A kormány most a valósághoz talán közelebb álló magyarázattal állt elő: az idegen tannyelvű iskolák befektetést és pénzt jelenthetnének az országnak és a kormánynak. A törvénymódosítás gondolata is egy örmény nemzetiségű milliárdos kezdeményezése volt, aki nagy összeget fektetne be Dilijan város fejlesztésébe, és ennek részeként egy angol iskolát is szeretne építeni ott.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X