nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem keveredett a neandervölgyi és a modern ember

A modern és a neandervölgyi ember génállományának bizonyos fokú egyezése sokkal inkább egy közös ősre, nem pedig a két faj keveredésére vezethető vissza – állapította meg egy brit tanulmány.

MTI | 2012. augusztus 15.
|  

A modern ember negyvenezer évvel ezelőtt érkezett Afrikából az európai kontinensre, ahol már régóta élt a neandervölgyi ember. A Homo sapiens és a Homo neanderthalensis mintegy 15 ezer évig élt egymás mellett, majd a neandervölgyi ember kihalt. A sok évezredesszomszédság okán végeláthatatlan vita folyik a kutatók között arról, hogy keveredett-e a modern és a neandervölgyi ember, vagy sem.

Az afrikai kontinensen kívül élők a DNS-ük négy százalékban osztoznak a neandervölgyi emberrel. A Cambridge-i Egyetem kutatói által vizsgált demográfiai minták szerint a modern emberek szó szerint messze álltak attól, hogybizalmas kapcsolatba kerüljenek neandervölgyi társaikkal. Az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratának (Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS) legújabb számában közölt eredményeik szerint a két faj genomjában felfedezett azonosságok egy 500 ezer évvel ezelőtt élt közös ősre vezethetőek vissza.


A mostani eredmények megkérdőjelezik azokat a korábbi tanulmányokat, amelyek a két faj kereszteződését a hibridizációt tették felelőssé a DNS-ben fellelhető azonosságokért. A leletek tanúsága szerint a neandervölgyiek kihalását az élelemszerzésben és szaporodásban isügyesebb modern emberek okozták.

Egy 2010-es tanulmány szerint a neandervölgyi emberek génjei mintegy 70 ezer évvel ezelőtt keveredtek először a modern emberével a fajok közötti kereszteződés nyomán valahol a Közel-Kelet térsége közelében. A modern nem-afrikai emberek több genetikai hasonlóságot mutatnak a neandervölgyiekkel, mint az afrikaiak, mintegy alátámasztva azt a feltevést, amely szerint a keveredésre akkor került sor, amikor az első korai emberek elhagyták Afrikát, és megindultak Európa, illetve Ázsia felé olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Roland2 2012. augusztus 19. 20:49

Ez még nem zárja ki azt.h. a homo sapiens és a neander-völgyi nem volt képes életképes utódot együtt létrehozni,hanem csak azt,h. az utódaik meddők lehettek,és így nem maradt fenn a génállományuk a mai emberekben.

1 istentudja 2012. augusztus 19. 17:17
Információ
X