nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nagy hagyománya van a természet pusztításának

Az új-zélandi óriás röpképtelen madarak, a moák végzetét nem az éghajlatváltozás, hanem az ember okozta – derítették ki ausztrál és új-zélandi paleontológusok, akik vizsgálataik eredményeit a Quaternary Science Reviews című folyóiratban tették közzé.

MTI | 2012. augusztus 7.
|  

A 2,5 méter magas, 250 kilogrammos testsúlyú moák a legnagyobb növényevők voltak a még lakatlan Új-Zélandon, de nagyon gyorsan kihaltak a polinéziai betelepülők megérkezése után olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Mostanáig nagyon nehéz volt meghatározni, hogy a megafauna miként reagált a környezet változására az elmúlt 50 ezer év során, mivel az ember megérkezése és a klíma átalakulása időben egybeesett” – magyarázta Nic Rawlence, a tanulmány vezető szerzője.

Mint elmondta, az ősi DNS vizsgálatával, radiokarbonos kormeghatározás segítségével, valamint a táplálékhoz köthető stabil izotópok elemzésével a tudósoknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy negyvenezer éven át, az ember megérkezéséig a moák populációja viszonylag stabil volt. A röpképtelen madarak képesek voltak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz: amikor a lehűlés miatt szűkültek élőhelyeik, populációjuk valamelyest csökkent, amikor a felmelegedés következtében bővültek, állományuk is növekedett.

Ekszküzé, moa! (A művész nem tudta, hogy a maorik nem használtak íjat és nyilat.))
Ekszküzé, moa! (A művész nem tudta, hogy a maorik nem használtak íjat és nyilat.))
(Forrás: Wikimedia Commons / Heinrich Harder)
A korábbi elképzelésekkel ellentétben nem tapasztaltunk jelentős csökkenést létszámukban az ember betelepülése előtti időkben. Rengeteg a bizonyíték viszont arra nézve, hogy pusztulásukat egy éghajlatilag viszonylag stabil időszakban a túlzott vadászat és élőhelyeik elvesztése okozta” – összegezte Nic Rawlence.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. augusztus 7. 13:55

Nekem van egy közel húszéves könyvem amelyben szerepel a moa. Akkoriban is sokkal valószínűbbnek tartották az emberi kéz okozta kihalásukat, nem nagy szenzáció ez a felfedezés.

Információ
X