nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
C.S.I.: Südtirol
Nem emberi DNS Ötziben, a jégemberben

A jégbe fagyott rézkori ember testében nem csupán emberi DNS-t találtak...

nyest.hu | 2014. július 22.
|  

Ötzi, a jégember holtteste 1991-ben került elő az Alpokban, az osztrák–olasz határ közelében. Ötzi halálakor egy gleccser jegébe fagyott, ott mumifikálódott, és teste napjainkig viszonylag épen megmaradt. Jelenleg az övé a legrégebbi épségben ránk maradt emberi test.

Ötzi
Ötzi
(Forrás: Wikimedai Commons / South Tyrol Museum of Archaeology)

A belőle vett szövetminták és a felszerelése is arra utalnak, hogy körülbelül 5300 évvel ezelőtt élt. A kutatók hosszas vizsgálódás után azt állapították meg, hogy Ötzi 160 cm magas és 50 kiló lehetett, és kb. 45 éves korában érte utol a halál. Bal vállában egy nyílhegyet találtak, minden bizonnyal ez okozta vesztét.

Pár évvel ezelőtt a medencecsontjából egy tized gramm mintát vettek, és ebből teljes DNS-szekvenciáját visszafejtették. Ezekből arra következtettek, hogy Ötzinek barna szeme volt, laktózérzékenységgel küszködött és hajlamos volt az érelmeszesedésre – a valódi megbetegedés azonban aktív életmódjának köszönhetően nem fenyegette. Tudományos szenzációt jelentett az is, hogy Ötzi testében nem csak emberi géneket találtak, hanem mikrobák úgynevezett metagenomját is. Frank Maixner és kutatócsoportja ezeket kutatja, az ő eredményeikről számol be az I Fucking Love Science.

Megtalálták például Treponema denticola egy nevezetű, ínybetegséget okozó baktérium maradványait. Jelenléte már csak azért is meglepő volt, mert a kórokozónak a véráramon keresztül kellett eljutnia a medencecsontba.

A nem emberi DNS-ek általában a testünkben, illetve annak felületén élő baktériumokból kerülnek belénk. A baktériumok közötti kölcsönhatások, illetve a köztük levő egyensúly felborulása vezethet bizonyos betegségekhez. A kutatók a nem emberi DNS-maradványok összetételéből rekonstruálhatják és megérthetik, milyen baktériumközösség élt Ötziben.

A kutatók biztosak abban, hogy a baktériumok nem Ötzi halála után szaporodtak el benne, hanem még életében részesei voltak szájürege mikroflórájának. Ezt erősítette meg egy tavalyi CT-vizsgálat, mely szerint Ötzinek súlyos fogínygyulladása volt, mely átterjedt a fogak környéki inakra és csontokra is. A DNS-maradványokat sikerült kimutatni a fogíny szövetéből és a szájüregből vett mintákban is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Krizsa 2014. július 29. 20:51

Egy az, hogy volt a KM, ahonnan az emberiség valószínűleg ered (és nem Afrikából:-). Mert a 7 millió éves csádi előemberke (ma már "elismerik", hogy az volt), szintén a KM-ből ment le - a Földközi-tenger egyik kiszáradásakor a sok közül. Mert a Csád tó is pont a Földközi maradványa. A "toumai" tehát a Rudi gyereke.

Aztán az afrikaiak is jövögettek fölfelé - 1 millió éve már biztosan (a gyeniszovai lelet már keveredett velük).

Hol jöttek fel számtalan hullámban? A Közel-Keletnél. Ott van a Kaukázus is, nahát.

Szal nem 4O ezer éve, és nem Afrikából. Miért nem jó nektek, hogy valszeg a KM az emberiség bölcsője? Mert még nem hívták magyarnak? Hát magyarnak még nem... :-)))))).

Európai szubsztrátnyelvnek hívjuk az ilyesmit: eurázsia ősnyelveit. Szibériából, peersze. Hülyét hagytatok csináltni magatokból...

Mind egy nyelvi tömb volt az: a finnes-északiak, Mezopotámia, a kínai-tonális, a sokféle kelta (köztük a latinság), a szlávos, a magyar - lentről az afro-sémi meg a közel-keleti sémi nyelvek, a perzsa, a dravida....

Az EU érdekeket ki kell parancsolni a történelem, az írás (rovás)kutatásból és a nyelvészetből. Eleget gyarmatosítottak már... uncsi. Láttam a reklám feliratokat Budapesten. Te EU tag vagy? NEM.

3 Tempesty 2014. július 29. 18:39

@Krizsa:

A tudomány jelenlegi állása szerint a neolitikumi Európában megjelenő apai génmarkerek közt szerepel a G is, kaukázusi őshazával.

2 Krizsa 2014. július 28. 19:39

5 ezer év az tegnap volt - akárhonnan is oda-vissza származhat.

1 Tempesty 2014. július 28. 19:30

G haplocsoportja volt , Kaukázusból érkezett őstől.

Információ
X