nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem birkaiskola! Tanszék az állatkerben!

Az új tanszék az állatorvos képzésen belül az egzotikus vadállatokkal kapcsolatos oktatási tevékenység kibővítését és elmélyítését szolgálja.

MTI | 2015. május 25.
|  

Együttműködési megállapodást kötött a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara az Állatkerti Állat-egészségtani tanszék létrehozásáról, amely olyan kihelyezett szakmai műhelyként fog működni az állatkertben, ahol a hallgatók az egzotikus vadállatok orvoslásával ismerkedhetnek meg. Az új szervezeti egységről szóló megállapodást szerdán délután írta alá Sótonyi Péter, az Állatorvos-tudományi Kar dékánja és Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Az új tanszék az állatorvos képzésen belül az egzotikus vadállatokkal kapcsolatos oktatási tevékenység kibővítését és elmélyítését szolgálja majd, mind az elmélet, mind a gyakorlat területén. A hallgatók első kézből ismerkedhetnek majd meg a különféle egzotikus vadállatok sajátosságaival és egészségvédelmével. A kihelyezett tanszéket emellett fontos kutatási műhelynek is szánják, ahol a szakemberek a veszélyeztetett fajok védelmének szolgálatába állítható kutatásokkal foglalkozhatnak.

A két intézmény közötti korábban is több alkalommal került sor együttműködésre: az egyetem történetének egykori rektora Hutyra Ferenc például már a 19. század végén foglalkozott az Állatkert egyes állatainak orvoslásával, a 20. század első éveiben pedig Rátonyi Zoltán, az Állatkert akkori igazgatója, az állatkerti állatokkal kapcsolatos megfigyeléseit az érdeklődő egyetemi hallgatókkal is megosztotta. Az 1920-as években Raitsits Emil, az 1930-as években Abonyi Lajos, az 1950-es és 1960-as években pedig Lépold Jenő és Dózsa István munkássága jelentett fontos kapcsolódási pontot a két intézmény között, a rendszerváltás után pedig csaknem két évtizeden át működött az a program, amelyben mintegy száz leendő állatorvos töltötte az Állatkertben takarmányozástani gyakorlatát.

A kert állatorvosai csaknem egy évtizede vesznek részt rendszeresen a kedvtelésből tartott állatok betegségei tantárgy oktatásában óraadóként, állatkerti állatorvoslás és természetvédelmi állatorvoslás témakörökben. Emellett kezdettől fogva tevékenyen részt vállalnak a hallgatók oktatásában a posztgraduális egzotikus állatgyógyász szak-állatorvos képzés keretében, mind elméleti, mind gyakorlati területen. Régi hagyománya van annak is, hogy a szakdolgozatuk elkészítéséhez állatkerti témát választó hallgatók a szükséges kutatásokat, megfigyeléseket, vizsgálatokat a városligeti intézményben végzik el az állatkerti állatorvosokkal való konzultáció mellett.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X