nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már láthatók a koalák a Fővárosi Állatkertben!

Március 6-tól láthatják a két új koalát a látogatók a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A ritka szerzeményeket előző nap mutatták be a sajtó képviselőinek.

MTI | 2015. március 7.
|  

Nur-Nuru-Bin és Vobara a belgiumi Planckendael állatkertből, illetve a Németországból, a duisburgi állatkertből érkezett Magyarországra – mondta Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. Hozzátette: Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben találhatók koalák, Magyarországon, illetve egész Kelet-Európában pedig Budapesten láthatók először. Európában eddig csupán kilenc rangos állatkertben tartottak koalákat, köztük lisszaboni, madridi és bécsi intézményekben.

Hatalmas elismerés bekerülni ebbe a nagyon szűk körbe, ugyanakkor komoly kihívás is – fogalmazott Persányi Miklós. A koalák érkezését 6 év előkészület előzte meg, az állatkert munkatársai pedig több mint ezerórányi külföldi képzésen és tréningen vettek részt, hogy megfelelően felkészülve fogadhassák a védett erszényeseket.

Az állatok kizárólagos eledelét, az eukaliptuszleveleket, amelyekből a koalák átlagosan napi fél kilogrammot fogyasztanak, egy dél-angliai ültetvényről frissen szerzik be. A főigazgató elmondta, hogy a 2,5 méter hosszú vakbéllel rendelkező koaláknak egészségük megőrzése érdekében legalább 15 különböző eukaliptuszfaj leveleit kell rendszeresen fogyasztaniuk.

Március 6-tól láthatók a koalák a Fővárosi Állatkertben
Március 6-tól láthatók a koalák a Fővárosi Állatkertben
(Forrás: MTI / Kovács Attila)

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az eseményen hangsúlyozta, hogy a két koala teljesen ingyen került Budapestre, a szükséges előkészületek – így az új koalaház építése is – a kormány támogatásával valósultak meg.

Az államtitkár hozzátette: a kormány kiemelt beruházásként kezeli az állatkert további fejlesztését – a célra 25 milliárd forintot szán –, hiszen az intézmény a magyar kulturális örökség fontos része, ráadásul magasan a legtöbb látogatót vonzó kulturális intézmény Magyarországon. Tavaly 1 millió 70 ezer látogatója volt a Fővárosi Állat- és Növénykertnek, miközben a Szépművészeti Múzeum is csupán évi 300-500 látogatót vonz.

„Az elmúlt évek fejlesztéseinek, és az állatkert kiemelkedő szakmai munkájának köszönhető a koalák beszerzése” – fogalmazott Tarlós István főpolgármester az állatok bemutatása és a koalaház átadása előtt. A 2010 óta megvalósuló beruházásokat, köztük az Ausztrál ház és ösvény átadását, illetve ritka állatfajok beszerzését és a tenyésztési sikereket sorolva hozzátette, Budapest elkötelezett az állatkert további fejlesztése iránt, hiszen itt minden befektetett forint kézzelfogható eredményeket hoz.

Már láthatók a koalák a Fővárosi Állatkertben!
Forrás: MTI / Kovács Attila

Vobara és Nur-Nuru-Bin február 24-én érkezett meg Budapestre. Az állatkert honlapján olvasható információk szerint mindkét koala hím, és a queenslandi alfajhoz tartozik. Nur-Nuru-Bin 2012. június 16-án látta meg a napvilágot a Mechelen melletti állatparkban, neve az ausztrál őslakók nyelvén déli szelet jelent. Vobara 2012. július 29-én jött a világra a duisburgi állatkertben, amely az első volt Európában, ahol a koalákat sikerült szaporítani. Mindkét állat elég fiatalnak számít, a hím koalák kifejlett méretüket negyedik életévükben szokták elérni, és háromévesen válnak ivaréretté.

Az állatkert azért tart jelenleg két hím koalát, mert a nemzetközi koalaprogramhoz újonnan csatlakozó állatkertek először mindig csak hímeket kapnak. Majd néhány éven belül nyílik lehetőség arra, hogy az egyik hím helyett egy nőstény érkezzen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Karuso 2015. március 7. 13:42

Lehet, hogy az eredeti MTI-közleményben van a hiba, de nyilvánvalóan nem 300-500 látogatója van a Szépművészeti Múzeumnak évente, hanem inkább 300-500 ezer.

Információ
X