nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Életkora nagyon öreg”
Nem Atlantis, Mauritia

Az egykor volt kontinens feltételezett részei 10 kilométer mélyen Mauritius alatt terülnek el, az Indiai-óceán feneke alatt.

MTI | 2013. február 27.
|  

Az Indiai-óceán feneke alatt eltemetett ősi földrész nyomaira bukkant egy nemzetközi kutatócsoport, amely bizonyítékokat talált arra, hogy a kontinens a 2000 millió évvel ezelőtt keletkezett és 85 millió évvel ezelőtt töredezett szét. A tudósok által Mauritiának nevezett földrész akkor töredezett szét és tűnt el az óceán hullámaiban, amikor a mai modern világ elkezdett kialakulni.

750 millió évvel ezelőtt a Föld egyetlen óriás szuperkontinens volt, amelyet Rodiniának neveznek. India akkor Madagaszkár mellett terült el, holott manapság több ezer kilométer választja el a két térséget egymástól. A kutatók most megtalálni vélték azt a mikrokontinenst, amely annak idején a kettő között elterült – olvasható a BBC hírportálján. A norvég, dél-afrikai, brit és német kutatókból álló tudóscsoport Mauritius tengerpartjainak homokszemcséit elemezve jutott erre a következtetésre. A szemcsék vulkanikus eredetűek, egy kilencmillió évvel ezelőtti vulkánkitörésből származnak, ám olyan ásványokat is tartalmaznak, amelyek még ennél is jóval öregebbek.

„Cirkont találtunk a homokszemcsékben, olyan anyagot, amely tipikusan a kontinentális kéregben található. Életkora nagyon öreg” – magyarázta Trond Torsvik, az oslói Egyetem professzora. A cirkon az 1970-600 millió évvel ezelőtti időszakból származik, és a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy az ősi kontinens kéregmaradványa, amely egy vulkánikus kitörés nyomán került a sziget felszínére.

Torsvik professzor szerint Mauritia feltételezett részei 10 kilométer mélyen Mauritius alatt terülnek el, az Indiai-óceán feneke alatt. A földrész évmilliókon keresztül létezett az első földtörténeti időtől, az úgy nevezett prekambrium kortól – amikor a föld pusztaság volt és élet nem létezett – egészen addig, amikor dinoszauruszok éltek a Földön. Nyolcvanötmillió évvel ezelőtt, amikor India elkezdett elszakadni Madagaszkártól jelenlegi helye felé, a mikrokontinens széttöredezett, és eltűnt a hullámokban. Csak egy kicsiny része maradt fenn.

„A Seychelles-szigetek gránitból vagy kontinentális kéregből tevődnek össze, és az India-óceán kellős közepén terülnek el. Ám egykoron Madagaszkártól északra feküdtek. Úgy véljük, hogy valamikor sokkal nagyobb volt, mi több, jó néhány ilyen levált kontinentális kéregdarab van szerte az óceánban” – idézte Torsvikot a BBC News. A tudósok szerint további kutatások szükségesek annak megállapításra, hogy mi maradt meg ebből az elsüllyedt térségből.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X