nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A jéghegyek akár 25 évig is elélnek

A B-15T jelzésű jéghegy még csupán 13 éves, de már számos császárpingvin pusztulásáért felelős.

MTI | 2013. április 14.
|  

A világ egykor legnagyobb jéghegyének egyik „darabja” még ma is az Antarktisz közelében úszkál – derült ki egy új műholdas felvételből. A B-15T jelzésű jégtömeg hajdanán a 11 négyzetkilométeres B-15 jéghegy részét képezte. A maradványt március 16-án fedezte fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Aqua nevű műholdja az Antarktisz keleti részén található Mawson Coast melletti területen. A tizenhárom esztendős jéghegy épp az Amery selfjég mellett haladt el – távol egykori születési helyétől –, amikor a műhold lencsevégre kapta.

A hatalmas B-15 jéghegy 2000 márciusában vált le a Ross selfjégről és rövid idő alatt számos kisebb darabra töredezett szét. A „kisebb” ez esetben persze relatív: az egyik darabka, a 6400 négyzetkilométeres B-15A jelzésű jégdarab például eltorlaszolta a McMurdo-szorost, és ezzel számos császárpingvin (Aptenodytes forsteri) pusztulását okozta, a többi egyedet pedig arra kényszerítette, hogy kevésbé ideális költőhely felé vegye az irányt.

A jéghegyek esetében korántsem szokatlan, hogy akár 25 évig is elélnek, ha az Antarktisz hűvös part menti vizeiben maradnak. Amennyiben a tengeráramlatok észak felé sodorják őket, akkor jegük hamar olvadásnak indul. 2011 decemberében a kutatók egy másik jéghegymaradványt is észleltek: a B-15J elnevezésű darab Új-Zélandtól mintegy 2700 kilométerre délkeletre olvadozott, amikor a szakemberek rábukkantak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X