nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem a nyelv az, ami elválaszt

Egy új kutatás szerint Észtországban nem az észtek és az oroszok állnak szemben, hanem az oroszok oszlanak két nagy csoportra.

nyest.hu | 2010. szeptember 27.
|  

Bár az Észtországról szóló tudósításokból gyakran azt olvashatjuk ki, hogy nagy feszültség van az észtek és az orosz kisebbség között, egy új felmérés szerint ez a kép hamis. Rein Toomla, a Tartui Egyetem politikatudományi intézetének munkatársa pénteken mutatta be azt a tanulmányát, melynek eredménye szerint az észtek és az észtországi oroszok politikai gondolkodásmódja meglehetősen hasonló. Toomla szerint a különbségek minimálisak: ha grafikonon ábrázolnénk a jellemzőket, azonos képet kapnánk.

A kutató 2005-ben és 2009-ben, nem sokkal a helyhatósági választások után kérdezett meg ezer-ezer választót, állampolgárokat és állampolgársággal nem rendelkezőket egyaránt. (A helyhatósági választásokon azok a helyi lakosok is szavazhatnak, akik nem állampolgárai az Észt Köztársaságnak.)

Toomla szerint az igazi választóvonal az orosz anyanyelvi lakosságon belül húzódik: egy részük közel áll az észtekhez és rendelkezik észt állampolgársággal, más részük viszont kívül marad az észt társadalmon, és általában az Oroszországi Föderáció állampolgára, vagy semmilyen állampolgársággal nem rendelkezik.

A tanulmány nem csupán a válaszadók politikai preferenciáit vizsgálta, hanem olyan kérdéseket is, mint az anyagi egyenlőtlenséggel, a nők társadalmi szerepével, a demokratikus jogokkal és az emberi szabadságjogokkal kapcsolatos attidűdök. Toomla szerint azonban a válaszokból nem lehet megállapítani, hogy az integrációs politika milyen szerepet játszott a jelenlegi helyzet kialakulásában.

Forrás

http://news.err.ee/politics/511ae312-3e89-46f1-a820-d046fad0724a

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X