nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Negyedszerre is Együtthaladó

Az Együtthaladó Történelem és honismeret migránsoknak című kiadványaiból a nem magyar anyanyelvű diákok egyszerre tanulhatják a magyar történelmet és a magyar nyelvet.

nyest.hu | 2013. április 3.
|  

A Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete az Európai Integrációs Alap és a Belügyminisztérium támogatásával folytatja a nagysikerű Együtthaladó programot, amelyben magyar nyelvoktatási segédanyagok készülnek a Magyarországon tanuló migráns gyermekek számára.

Az idei IV. projekt Történelem és honismeret migránsoknak címmel az általános iskolai (5–8. osztályos) történelem tantárgyakhoz kapcsolódik. A nem magyar anyanyelvű diákok így egyszerre tanulhatják a kiadványokon keresztül a magyar történelmet és a magyar nyelvet. A korábbi kiadványokhoz hasonlóan színes, játékos könyveket terveznek a szakértők.

Mindegyik projektben van valami újítás is a tankönyvek mellett: tavaly szótanuló kártyák készültek a kisiskolásoknak, idén az egyetemistákat vették célba a szakértők. Kulturális sokszínűség az iskolában címmel olyan szabadon választható szemináriumot indítottak a Miskolci Egyetem hallgatói számára, amelyen megismerhetik a diákok a Magyarországon élő migráns közösségeket, az Európai Unió migrációs politikáját, és természetesen az Együtthaladó programot.

Az elmúlt évek sikerének köszönhetően egyre több általános iskola jelentkezik a program kipróbálására, így idén immár 6 intézményben, összesen 50 gyermek fog szeptembertől Együtthaladóval tanulni, s remélhetóleg magyar anyanyelvű osztálytársaikkal a tanulás folyamatában együtt haladni. Évről évre több szakmai szervezet kapcsolódik be a kutatás-fejlesztésbe, így idén az AMAPED (Ausztiai Magyar Pedagógusok Egyesülete), a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága és a Herman Ottó Múzeum is részt vesz a programban.

A projekt nyitó sajtótájékoztatójának időpontja és helyszíne:

2013. április 5. 11:00

Miskolci Egyetem B/2. épület XXVIII-as előadó (Kék terem).

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X