nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
poenisatio praecox
Ne süsd el korán!

Szomorú eseményekről is eszünkbe juthatnak vicces dolgok. De mikor érdemes elsütni őket?

nyest.hu | 2014. február 7.
|  

Peter McGraw colorado-i pszichológus kísérlettel próbálta kideríteni, mely időpont alkalmas arra, hogy elsüssünk egy tragikus eseménnyel kapcsolatos poént. A tragédiával kapcsolatos viccelődést a pszichológusok a „lélektani immunrendszer” védekező eszközének tartják – ám ez csak megfelelő időzítéssel működik jól. Ha még túl közel vagyunk a tragédiához, mások nagyon illetlennek, tapintatlannak érezhetik a poénkodást. Ha viszont már túl távol vagyunk tőle, akkor aktualitását veszti a tréfa.

McGraw a kísérleti eszközéül a Sandy nevű hurrikánt és a Twittert választotta – írja a The Week. Létrehozott egy Twitter-fiókot, és ott a hurrikán nevében szellemeskedett. Olyan okat posztolt, mint

Ó, basszus, most semmisítettem meg egy Starbuckst. Most sütőtökízű hurrikán vagyok. 

vagy

Most fújtam el egy Olive Garden tetejét. Ingyen sóspálcika mindenkinek!

A posztolást néhány nappal azelőtt kezdte, hogy a hurrikán lecsapott, és még hónapokkal a vihar elvonulása után is folytatta.

Sandy nem tréfált
Sandy nem tréfált
(Forrás: Wikimedia Commons / Arlington County / CC BY-SA 2.0)

Október közepén, a hurrikán megérkezése előtt az olvasók általában viccesnek találták a tweeteket: ekkor a hurrikán tragikus kimenetele legfeljebb mint lehetőség létezett. Az azt követő héten viszont már értesültek a halálesetekről és sebesülésekről, a tetemes anyagi árról, a fedél nélkül maradt emberekről, ezért idegesítőnek és tapintatlannak érezték a vicceket. Ez így is maradt egészen november közepéig. Ezután viszont már érzelmi távolságot tudtak tartani a tragédiától, és a tweeteket inkább viccesnek találták. A tetszési index a hurrikán érkezése utáni 36. napon tetőzött. Ezután viszont lassan megint süllyedni kezdett: a téma unalmassá és érdektelenné vált.

A kutatók azonban sietnek leszögezni, hogy az időbeli tényezők mellett a szociális és térbeli tényezők is szerepet játszhatnak. Így például a Sandyről szóló tréfák a keleti parttól távolabb viccesebbnek tűnhettek, mivel az ott élőket a tragédia nem érintette annyira közvetlenül. Azt mondják: a komédia tragédia plusz idő – de éppen a megfelelő mennyiségű, nem túl kevés és nem is túl sok idő. Talán éppen 36 nap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X