nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Múzeumok újratöltve

2012 az aktív időskor és a generációk közötti együttműködés éve Európában – a programokba bekapcsolódnak a múzeumok is.

MTI | 2012. november 7.
|  

A múzeumokban őrzött tudás élményszerű átadását a fiatal és az idősebb generációk számára és a nemzedékek közötti együttműködés kérdéseit vitatták meg a Szentendrén tartott negyedik országos múzeumpedagógia konferencia résztvevői hétfőn és kedden. A szabadtéri néprajzi múzeum uniós projektjének keretében létrejött konferencia a Múzeumok Újratöltve Generációk a jövő múzeumáért címet viselte, aktualitását pedig az adta, hogy 2012 az aktív időskor és a generációk közötti együttműködés éve Európában – mondta el Bereczki Ibolya, a Múzeumok Mindenkinek program projektmenedzsere, a Skanzen főigazgató-helyettese kedden az MTI-nek.

A Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) rendezésében negyedszer megtartott tanácskozás kiemelt témája az aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás volt, és a konferencia többek között azt vizsgálta, hogy merre tartanak a múzeumok ezen a területen, milyen jó példák találhatók. „Kerestük azt is, hogyan lehet a különböző generációkat rendszerszerűen bekapcsolni a programokba, melyek azok a rendezvények, amelyek azokat az aktív nyugdíjasokat is vonzzák, akik nem csak kikapcsolódni szeretnének, de tudást szerezni is” hangoztatta Bereczki Ibolya.

A két nap eseményeit összefoglalva a projektmenedzser elmondta: más szakterületeket is bevontak, így például arra voltak kíváncsiak, hogy a felnőttképzés vagy a környezetpszichológia tapasztalatai szerint mitől érezhetik jól magukat a múzeumba érkezők, mitől lehet a múzeum közösségi színtér, és hogyan válhat az élmény teli tudásszerzés helyszínévé. Az előadások során etűdök villantották fel az egyes múzeumok generációk közötti programjait, bemutatkozott mások mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum programsorozata, a Könyv és tea, melyet kifejezetten nyugdíjasoknak hirdettek meg, vagy a győri nyugdíjasegyetem, amelyre különlegesen nagy az érdeklődés. Téma volt a generációk egy intézményen belüli együttműködése is. „Jól látható, hogy a középgenerációnak hídszerepe van” – mondta Bereczki Ibolya.

A konferencia résztvevői nemcsak a Kallós Zoltán Alapítvány tevékenységével ismerkedhettek meg, de hétfő este maga a névadó, a mezőségi Válaszútról származó neves népdal- és népzenegyűjtő is tanított dalt nekik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X