nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Monopólium az oktatási informatikában

Az Educatio Nonprofit Kft. kizárólagos jogosultságot szerezhet az Oktatási Hivatal (OH) jogszabályban meghatározott, oktatási informatikai feladatainak ellátására, így a – már jelenleg is működő – szolgáltatás mentesülne a közbeszerzési eljárás kiírása alól – derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak a vonatkozó kormányhatározat módosítását kezdeményező előterjesztéséből.

MTI | 2011. augusztus 3.
|  

A kormány honlapján szerdán közzétett javaslathoz készült tájékoztatás szerint jogszabályi hiányosságok miatt az OH-nak (mint ajánlatkérőnek) és az Educatio Nonprofit Kft.-nek (mint ajánlattevőnek) minden évben már július-augusztusban meg kellene kezdenie és az év végéig le kellene folytatnia a következő évi feladatellátást biztosító közbeszerzési eljárásokat, ugyanakkor az évnek ebben az időszakában a költségvetési tervezés még nem áll olyan stádiumban, hogy az OH akár körvonalaiban lássa a leendő szerződések fedezetét.

A szöveg kitér arra, hogy emiatt az előző években a szerződéskötések elhúzódtak, a közbeszerzési eljárások elakadtak, mindez odáig vezetett, hogy az alapító okiratában írtaknak megfelelően az Educatio Nonprofit Kft. szerződés nélkül is folyamatosan ellátta feladatát, így viszont később elszámolási viták alakultak ki.

A hivatal „oktatási ágazati jogszabályokban, meghatározott feladatai ellátáshoz szükséges nyilvántartások működését szolgáló elektronikus adatbázisok és alkalmazások létrehozatalával, üzemeltetésével és informatikai fejlesztésével” kapcsolatos, valamint az adatkezeléshez kapcsolódó, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerinti adatfeldolgozói feladatait az Educatio Nonprofit Kft. látja el – tartalmazza a javaslat, amely szerint a Kft.-nek teljes körű, és folyamatos hozzáférést kell biztosítania a hivatal számára a nyilvántartásokban tárolt adatokhoz és informatikai rendszerek műszaki dokumentációjához, az oktatásért felelős miniszter számára pedig a közérdekű, és közérdekből nyilvános adatokhoz valamint a statisztikai adatok előállításához szükséges lekérdezési felületekhez.

A feladatellátás további feltételeit a Hivatal és az Educatio Kft. között szerződésben kell megállapítani. Az Educatio Nonprofit Kft. ezen feladatellátással összefüggő kiadásainak fedezetét – a díjakkal fedezett feladatok és az oktatásért felelős miniszter által előírt fejlesztési feladatok kivételével – a hivatal költségvetésében kell megtervezni – javasolja a tárca, amelynek számításai szerint a javasolt módosítás hosszabb távon a két szervezetnél külön-külön évente 6-8 millió forint megtakarítást eredményez.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X