nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új szoftver a piacon
Mobilozzon jelnyelven!

A Washingtoni Egyetem kutatói kifejlesztették az első mobiltelefont, amellyel hatékonyan lehet kommunikálni az amerikai jelnyelven. Az eszköz túl van a tesztelési fázison, és igen jó eredményeket mutat fel.

nyest.hu | 2010. augusztus 22.
|  

Ahhoz, hogy hatékony legyen a mobilos kommunikáció jelnyelven, olyan eszközre van szükség, amely a mozdulatok, gesztusok legapróbb eltéréseit is képes rögzíteni és továbbítani. Egy ilyen alkalmazás működtetésére azonban eddig csak az igen komoly, 4G hálózattal működő készülékek voltak alkalmasak. A Washingtoni Egyetem kutatói most olyan eszközt fejlesztettek ki, mely a jelnyelv továbbításához megfelelő képminőséget produkál, és működik 30 Kbit/sec sebességgel is – számol be a Reuters hírügynökség.

Mobilozzon jelnyelven!
Forrás: sxc.hu/ilker

Bár a találmányt eredetileg a legmodernebb okostelefonokra fejlesztették ki, az működőképes a régi telefonokon is, feltéve, ha azok rendelkeznek egy videó-beszélgetésre alkalmas kamerával. Ezt mutatta az a 3 hétig tartó tesztsorozat, amit nemrég zártak le a Washingtoni Egyetem mérnökei.

A tesztet 11 siket, illetve nagyothalló diák segítségével végezték, akik mintegy 200, egyenként 90 másodpercig tartó hívást bonyolítottak le a Mobile ASL (American Sign Language) szoftverrel. A tesztalanyok egyöntetűen elégedettek voltak az eredménnyel. „Az eszköz „gyors kommunikációra képes” – fogalmazott az egyik önkéntes alany. A tesztelők véleménye szerint csak az esemesezés és az e-mailezés hagy némi kívánnivalót maga után: ezeket viszonylag lassúnak találták.

Ahogy Eve Riskin, az egyetem egyik mérnök-professzora mondja: ez volt az első nagyobb szabású amerikai tanulmány, amely azt vizsgálta, a siket emberek hogyan használják a videó telefonokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X