nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mégis rákot okozhat a mobiltelefon

Az Egészségügyi Világszervezet szerint annak az esélye, hogy a gyakori mobiltelefonálás rákot okoz csekély – de mégsem kizárható.

nyest.hu | 2011. július 5.
|  

A Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) szakértői bizottsága bejelentette, hogy mégsem zárható ki a gyakori mobiltelefonálás rákkeltő hatása. Az Egészségügyi Világszervezet „lehetségesen rákkeltő”-nek minősítette a mobiltelefonokat. A listán ezen kívül még 266 más vegyi anyag vagy sugárforrás, többek között bizonyos rovarirtók és a gázolaj is szerepelnek. A kávé a húgyhólyagrák okozójaként 1991-ben került fel a listára.

A szakértői bizottság 31 tudósát Jonathan Samet, a Dél-Kaliforniai Egyetem epidemológusa vezette. A bizottság május 24 és 31 között tartott zárt konferenciát, melynek keretében többek között a rádió- és televízióadók és a mobiltelefonok rákkeltő hatásának kockázatát is vizsgálták.

Az IARC május 31-i sajtótájékoztatóján Samet elmondta, hogy az egyik nagy tanulmányuk, az InterPhone eredményei miatt aggódnak a tudósok. Ez a tanulmány 13 ország agydaganatos betegeitől gyűjtött adatokat, és összehasonlította mobiltelefon-használati szokásaikat az egészséges emberekével. Az eredmények szerint a gyakran telefonálók esetében negyven százalékkal magasabb az agyrák kockázata. Világszerte 250 ezer új gliómás beteget diagnosztizálnak minden évben.

A Cancer Research UK (angliai Rákkutató Intézet) blogbejegyzésben reagált a bizottság következtetéseire. Rámutattak, hogy a témában publikált tanulmányokban súlyos hiányosságok szerepelnek, valamint felhívták a figyelmet, hogy az agyrák előfordulásának gyakorisága nem növekedett egyértelműen azóta, hogy a mobiltelefonok használata általánossá vált az elmúlt 15 évben.

Robert Baan, az IARC tudósa figyelmeztetett, hogy az InterPhone tanulmánya 1887 1997 és 2003 között gyűjtött adatokat. A mobiltelefon-technológia azonban sokat fejlődött azóta, és a 3G technológiás készülékek százszor kevesebb sugárzást bocsátanak ki, mint a GSM generációsok, amik az InterPhone tanulmányának idején voltak használatosak.

Ezek az eredmények azonban nem véglegesek. Sokkal többet tárhat fel azonban az ún. COSMOS tanulmány, egy nemzetközi felmérés, ami jelenleg 250 ezer mobiltelefon-használót gyűjt össze Európa öt országából. A kutatók a következő 20-30 évben fogják figyelni a résztvevők egészségét mobilhasználatuk függvényében.

Az IARC igazgatója, Christopher Wild szerint, amíg további kutatások nem igazolják, hogy a veszély tényleg létezik, addig is okosabb gyakorlati intézkedéseket tenni, mint például nem fülhöz tartva használni a telefonokat vagy üzenetet küldeni.

Forrás

Nature News: Mobile phones officially under suspicion

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 Fejes László (nyest.hu) 2012. november 29. 11:52

@Törzsmókus: De legalább a javítást nem rontottam el. :)

5 Törzsmókus 2012. november 29. 11:50

@Fejes László (nyest.hu): 1197 :P köszönöm a gyors reakciót

4 Fejes László (nyest.hu) 2012. november 29. 11:33

@Törzsmókus: Hopp, bocsánat, nem, az eredeti cikkben 1197 van, máris javítom.

3 Fejes László (nyest.hu) 2012. november 29. 11:32

@Törzsmókus: Bizonyára a rákos megbetegedésekre vonatkozó adatokról van szó, azoknak a gyűjtése kezdődhetett akkor...

2 Törzsmókus 2012. november 29. 11:26

1887?

1 kalamajka1 2011. július 5. 20:36

Ez a hír időnként felröppen, holott a rákkeltő hatás bizonyítása még nagyon gyerekcipőben jár. Lehet, hogy a mobiltelefonálásnak van rákkeltő hatása, de valószínüleg százszor nagyobb több rákkeltő hatása van annak, ha kilépünk az utcára. Valószínűbbnek tartom inkább, hogy az ilyen jellegű cikkek mögött ellenérdekeltségű lobbicsoportok állnak, pl. a vonalas telefonokat üzemeltető társaságok.

Megjegyzés: Elnézést kérek, de ez a cikk miért egy nyelvészettel foglalkozó honlapon jelent meg?

Információ
X