nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mínusz első vagy mínusz egyedik?

Kinek a mínusz első, kinek a mínusz egyedik... – De mitől függ a választás? Ön a Sziget mínusz első vagy mínusz egyedik napjára kérné a jegyet?

nyest.hu | 2015. március 19.
|  

Modernebb lifteken sokszor látni, hogy a földszint nem F-fel van rövidítve, hanem számmal: 0. Ha pedig az épületnek van pinceszintje vagy alagsora, akkor láthatjuk a –1. kiírást is. Kata kérdezi tőlünk, hogy hogy kell ezt kiolvasni: mínusz egyedik szint vagy mínusz első szint? Ő maga úgy érzi, hogy egyik sem igazán jó, szívesebben olvassa ki a negatív szám sorszámnévi alakját alagsor-ként. Ez a liftes esetet meg is oldja, el tudja kerülni a két nemszeretem alakot, de hogyan mondjuk – kérdezi – a Sziget fesztivál –1. napját? Mínusz egyedik nap? Mínusz első nap?

Az olvasónk által képviselt „egyik sem hangzik igazán jól” átfordítható könnyen abba, hogy „mindkettő elfogadható”, mert mindkét változat létezik. A Sziget fesztivállal kapcsolatosan például mi gyakrabban hallottuk, olvastuk a mínusz egyedik nap alakot. Az emeletekkel vagy szintekkel kapcsolatosan azonban mindkét kiejtésváltozatot halljuk.

A dilemma abból adódik, hogy a mínusz egyedik/első esetében kétfelé kell alkalmazkodni. Egyrészt a sorszámnevekhez:

egy – első

kettő – második

három – harmadik

tíz – tizedik

huszonegy – huszonegyedik (*huszonelső)

Másrészt a negatív számokhoz:

egy – mínusz egy

kettő – mínusz kettő

három – mínusz három

tíz – mínusz tíz

huszonegy – mínusz huszonegy (*mínusz huszonelső)

 

Így persze könnyű...
Így persze könnyű...
(Forrás: Wikimedia Commons / Beatrice Murch / CC BY 2.0)

A fentiekből látható, hogy a sorszámnévképzésben vannak kivételek, a negatív számok esetében ilyesmit nem találunk, ez egy teljesen szabályos sor – a tőszámnevek esetében. De mi van, ha ezt a kettőt összekombináljuk?

A magyarban – ellentétben például az angollal – az összetett sorszámnevek képzésénél nem maradnak meg a kivételes alakok: huszonegyedik, és nem *huszonelső, míg az angolban twenty-one, de twenty-first.

Ebben az esetben egy sorrendi dilemma merül fel: először képezzük a mínusz számot, és utána a sorszámot vagy fordítva. A kétféle sorrendezés két különböző eredményre vezet. Ha negatív számból képezünk sorszámnevet, akkor a fenti második példa szerint teljesen szabályos sort várunk:

mínusz egy – mínusz egyedik

mínusz kettő – mínusz kettedik

mínusz három – mínusz harmadik

mínusz tíz – mínusz tizedik

mínusz huszonegy – mínusz huszonegyedik

Ha azonban a sorszámnévből képezünk negatív sorszámneveket, akkor a következőre jutunk:

első – mínusz első

második – mínusz második

harmadik – mínusz harmadik

tizedik – mínusz tizedik

huszonegyedik – mínusz huszonegyedik

Látható, hogy végtelen sok esetből csupán kettő olyan van, ahol a szabályok kétféle rendezése két különböző eredményt hoz. Az összes többi esetben egybeesnek az alakok. A bizonytalanságunkat ez okozhatja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X