nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Minden ötödik nap megölnek egy újságírót

Az év eleje óta minden ötödik nap meggyilkoltak a világban egy újságírót – állítja a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet, amely a sajtószabadság napja alkalmából csütörtökön aktualizálta az újságírókra „vadászó” államfőkről és csoportoktól összeállított listáját.

MTI | 2012. május 4.
|  

A párizsi székhelyű szervezet szerint 2012. január 1. óta 21 újságírót és 6, a világhálón aktív állampolgárt öltek meg olyan konfliktusokkal terhes övezetekben, mint például Szomália vagy Szíria.

„Tény, hogy sikerült megbuktatni néhány olyan diktátort – például Moamer Kadhafit Líbiában vagy Ali Abdallah Szálehet Jemenben – akik szerepeltek ezen a listán, de a 2011-es népfelkeléseknek sajnos nem sikerült összességében csökkenteniük a tájékoztatás ellenségeinek a számát” – olvasható az RSF közleményében.

Minden ötödik nap megölnek egy újságírót
Forrás: MTI

A „sajtóragadozók” 41-re növekedett listájára idén hat új név került fel: a nigériai Boko Haram iszlamista csoport, az egyiptomi Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa, a szomáliai átmeneti kormány tájékoztatási minisztere, Vaszif Talibov, az azerbajdzsáni Nahicseván tartomány vezetője, a pakisztáni titkosszolgálatok és Kim Dzsong Un, az új észak-korai vezető.

A legtöbb bebörtönzött újságíró továbbra is Iránban, Eritreában, Kínában, Törökországban és Szíriában található.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X