nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
ineresz
Minden kóser, ami jó!

Miből készül a zsidó szalonna, és kóser-e a malacfülsaláta? Kiderül egy új receptkötetből.

Fejes László | 2014. november 22.
|  

Három generáció receptjeit, hagyományos és modern fogásokat gyűjt össze a budapesti Rosenstein Vendéglő zsidó-magyar étterem újonnan megjelent szakácskönyve, melyet szerdán sajtótájékoztatón mutatott be az éttermet vezető Rosenstein-család.

A Kossuth Kiadó gondozásában magyar és angol nyelven is megjelent Rosenstein Szakácskönyv – Minden kóser, ami jó című kötet első fejezetében az éttermet vezető Rosenstein Tibor a hagyományos kóser fogásokat, a másodikban fia, Róbert a modern recepteket mutatja be. A harmadik rész olyan ötleteket, fogásokat tartalmaz, amelyek elkészítésében a legkisebbek, az unokák is örömmel részt vesznek.

Az 1996-ban Budapest 8. kerületében megnyitott étterem kínálata és a most megjelent kötet Rosenstein Tibor szerint „mindenkinek szól, aki szeret jókat enni”. Az étteremvezető – ahogy a kötet alcímében is szerepel – azt állítja: minden kóser, ami jó.

„A mondat anyai nagyanyámtól származik, aki már gyerekkoromban látta rajtam, mennyire érdekel minden, ami a konyhában történik. A nehezebb időkben nem mindig tudtunk kóser módon étkezni, nagyanyám sajátos »védekező mechanizmusa« volt ez a mondat” – mesélte Rosenstein Tibor, aki a kötetben bemutatja például az ineresz, vagyis a zsidó (liba)szalonna, a harcsapacal, a ludaskása receptjét, de a nagymamája receptjei alapján készült főzelékek is helyet kapnak a szakácskönyvben.

Rosenstein Róbert a „rosensteines” ízeket modern, kreatív formába öltözteti. Az általa összeállított receptsorban szerepel például malacfülsaláta, libahotdog és flódni cake pop is. A családi fogásokra nagy hatással van a mediterrán konyha, ennek megfelelően a könyvben megtalálható a lasagne, a házi focaccia és a pizzakenyér elkészítésének receptje, de megismerhető belőle, hogyan kell sütni a Hámán-táskát, a hagyományos barcheszt és a Rosenstein-család ünnepein elengedhetetlen Sacher-tortát. A fotókkal gazdagon illusztrált könyv nemcsak az ételek elkészítésének praktikáiba, hanem a Rosenstein-család mindennapjaiba is betekintést nyújt.

Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója szerint a 2012-ben a Dining Guide étteremkalauz által Budapest legjobb éttermének választott Rosenstein Vendéglő „a világ egyik legrosszabb helyén lévő, de napjaink egyik legelismertebb étterme”, a róla és kínálatában fogyasztható ételekről szóló szakácskönyv remekül illik a kiadó gasztronómiai sorozatába. Mint kifejtette, reméli, hogy a kötet képes bemutatni mindazt, amit ez a családi hagyományokon alapuló étterem és a benne dolgozó, többgenerációs Rosenstein-család munkája jelent.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X