nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Isteni étkek földi halandóknak

A világ legolvasottabb művében, a Bibliában szereplő ételek receptjeit mutatja be az Egy asztalnál Ábrahámmal című olasz könyv. A szerzők az eredeti Ó- és Újtestamentum-beli alapanyagokat is felkutatták.

MTI | 2012. január 16.
|  

Andrea Ciucci atya, Biblia-kutató tudós és Paolo Sartor teológus húsz fejezetben hatvan receptet sorakoztatott fel az Edizioni San Paolo, egyházi kiadónál a közelmúltban megjelent A tavola con Abramo című könyvben.

Klasszikus receptkönyvről van szó, amelynek a forrása számít rendkívülinek. Az első, Mózesnek szentelt fejezetben a megfelelő bibliai részben fellelhető ételek találhatók: zöldséges csirke, csőben sült hagyma, grillezett bárány, fürj sivatagi módra, mandulás édes kenyér.

A Dávid címszó alatt többek között rántott túró, bárány lencsével és almás szarvas szerepel. Az utolsó fejezet a Jézus-korabeli evangéliumi recepteket tartalmazza: egyebek mellett hús sókéregben, tavi hal grillezve, fahéjas pisztráng és hagymás tengeri hal.

Isteni étkek földi halandóknak
Forrás: Facebook

A szerzők a bibliai időkben követett főzési technikákat is leírták, valamint minden fogáshoz történelmi és filológiai magyarázatot fűztek, az általuk el is készített étel fotójával. Ezekről az ételekről lehet elmondani, hogy valóban isteniek! – kommentálta a napokban az Il Giornale című napilap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 scasc 2012. január 16. 10:39

Király az illusztráció!

1 doncsecz 2012. január 16. 10:26

Nekem a Bibliából az evésről, ételről szóló részek mindig tetszettek, amikor a Számok könyvében a 11. fejezet 4. versszakától indulóan a húsra vágyó kivonulók felsorolják milyen jókat ettek Egyiptomban: uborka, dinnye, hal, vöröshagyma, póréhagyma, fokhagyma, vagy Sámuel könyve 25. fejezetében a 18. versszak szerint Abigail nagymennyiségű kenyeret, bort, főt húst, darát, mazsolát, fügét vitt Dávidnak ajándékba.

A legmulattságosabb a Királyok második könyvének 4. fejezete (38. versszak), amikor az Elizeus körül levő prófétafiaknak az egyik legény főzeléket készít vadtökből, amikor pedig megkóstolják, akkor olyan keserű, hogy felkiálltanak: Halál van a fazékban! És jól mondják, ezt sokan nehezen tudják megérteni: ez a keserű, híg főzelék ugyanis erős hasmenést okoz, ami ellen akkor nem voltak gyógyszerek, hosszútávon a hasmenés kiszáradáshoz vezethett.

Információ
X