nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mikszáth Kálmán 166

Öt helyszínen emlékeznek meg Magyarországon és Szlovákiában Mikszáth Kálmánról születésének 166. évfordulóján, január 16-án.

MTI | 2013. január 15.
|  

Az író szobrainál tartanak megemlékezéseket Balassagyarmaton, Salgótarjánban és Budapesten. A két Nógrád megyei helyszínen iskolások adnak ünnepi műsort, a fővárosi Mikszáth téren nem szerveznek programot, a résztvevők egy szál virágot helyezhetnek el Mikszáth szobránál. Székesfehérváron Bakonyi István és Praznovszky Mihály irodalomtörténészek emlékeznek a 166 éve született íróra a Királykút Emlékházban. Az író szülőhelyén, a szlovákiai Szklabonyán a Mikszáth Kálmán Emlékház udvarán tartanak ünnepséget – tájékoztatta az a salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság az MTI-t.

A megemlékezésekkel, koszorúzásokkal párhuzamosan iskolai programok is zajlanak Nógrád megyében, az író nevét viselő középiskolákban. Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Szakközépiskolában a névadó életútját bemutató kiállítást rendeznek, január 18-án pedig a XXIII. Madách-Mikszáth vers- és prózamondó verseny keretében emlékeznek az íróra.

A pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium és Szakközépiskolában kiállításokat szerveznek Mikszáth életéről, műveiről, megfilmesített műveit kivetítőkön teszik közzé, és Mikszáth-napi tudományos diákköri programokat szerveznek. Az évfordulóhoz kapcsolódva rendezik a Mikszáth Szépprózamondó verseny döntőjét a Teleki László Művelődési Központban.

Mikszáth Kálmán 1847. január 16-án született az akkor még Nógrád megyei Szklabonyán. Jogászként egy balassagyarmati ügyvédi irodában dolgozott, de író akart lenni. Már a Pesti Hírlap újságírója volt, amikor 1881-ben megjelent a Tót atyafiak című novelláskötete, írói hírnevét pedig végleg megalapozta következő műve, A jó palócok. A Beszterce ostroma, a Különös házasság című regények szerzője Budapesten halt meg 1910. május 28-án.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X