nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért tetováltatnak magukra az emberek pontosvesszőt?

A szerző te vagy. A mondat pedig az életed. A pontosvessző azt jelenti, hogy be is fejezhetnéd, de nem teszed.

nyest.hu | 2015. július 9.
|  

Ön látott már pontosvesszőt formázó tetoválást? – Ha nem, figyeljen jobban, lehet, hogy észrevesz néhányat. A pontosvesszős tetoválások ugyanis egyre népszerűbbek; egyre többen tetováltatják magukra ezt az írásjelet, amelynek a létezéséről sok ember tudomást sem vesz; és amelyet talán a legkevesebben tudnak jól alkalmazni. A pontosvesszőt magukon viselők azonban nem helyesírásőrültek, akik az elnyomott írásjel jogaiért küzdenek. És nem, nem az írásjel használatát akarják népszerűsíteni – bár ez sem lenne rossz. De akkor mit akarnak mondani a pontosvesszővel?

The Semicolon Tattoo Project (a pontosvesszős tetoválások projektje) 2013-ban egy közösségimédia-kampánnyal indult. Akkor egy adott napon arra hívták a felhasználókat, hogy valamelyik testrészükre rajzoljanak egy pontosvesszőt, fényképezzék le, és töltsék föl az internetre. (Később ez öltött maradandóbb formát a tetoválásokban.) A kampány a mentális betegségekben szenvedőkre, illetve az öngyilkosságok megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet. De miért éppen egy írásjelet, és főleg: miért éppen a pontosvesszőt választották? – Ennek megértéséhez nem árt némi nyelvi ismeret...

Miért tetováltatnak magukra az emberek pontosvesszőt?
Forrás: Facebook / The Semicolon Tattoo Project

Mikor is használjuk a pontosvesszőt? Nehéz lenne szigorú szabályokba foglalni. Az egyik eset mindenképpen az, amikor az író akár be is fejezhetné a mondatot, és kitehetné akár a pontot is, de mégsem ezt teszi, hanem még folytatja ugyanazt a mondatot; a pontosvesszővel pedig azt jelzi, hogy utána egy újabb, önállóbb szakasza következik a mondatnak. A szimbolika szerint az írók mi magunk vagyunk, a mondat pedig az életünk. Ha pontot teszünk a végére, meghalunk, ha pontosvesszőt, akkor úgy döntünk, folytatjuk.

A pontosvessző tehát a reményt és a szeretetet kívánja kifejezni mindazok felé, akik valamilyen mentális betegségben, depresszióban, függőségben szenvednek, és akár kárt is tennének önmagukban vagy véget vetnének az életüknek. Tudjuk, hogy a társadalom milyen mértékben előítéletes és elutasító ezekkel a problémákkal szemben. A projekthez csatlakozók ez ellen próbálnak küzdeni.

Forrás

Have you seen anyone with a semicolon tattoo? Here's what it's about.

A projekt Facebook-oldala

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X