nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A náci és a pszichiáter

1958. január 1-jén a feleségével való veszekedés után Douglas Kelley öngyilkos lett. Ezzel a jelenettel kezdődik Jack El-Hai könyve, amely a nácikat megérteni vágyó pszichiáter életéről szól.

nyest.hu | 2013. október 15.
|  

Érdekes könyvet ajánl a ScienceNews magazin; Jack El-Hai munkájának a címe: The Nazi and the Psychiatrist (A náci és a pszichiáter). A történet Hermann Göring és Dr. Douglas M. Kelley 2. világháború utáni sorsát beszéli el. Kelley pszichiáter volt a nürnbergi per idején; az ő feladata volt a náci vezetők elmeállapotának megállapítása. 1958-ban pedig ugyanazzal a méreggel lett öngyilkos, mint amivel Göring több mint egy évtizeddel korábban.

Kelley volt tehát az az ember, aki valóban meg akarta érteni, hogy mi zajlik egy náci fejében. El-Hai könyve Kelley gondolataiba és kutatómunkájába kalauzolja el az olvasót. Mi hajt egy nácit? Van-e valami közös ezekben a bűnözőkben? – Amit talált, aztán egész további életében kísértette: ezek az emberek ugyanis nem voltak őrültek, sőt még csak különösek sem. Hónapokig tartó vizsgálatokban Kelley két jellegzetes vonást talált, ami közösnek bizonyult a náci vezetőkben. Mindannyian különösen célorientáltak voltak, valamint fáradhatatlan munkamániások. „Hozzájuk hasonlóakat Amerikában is találunk” – írta Kelley.

A náci és a pszichiáter
Forrás: amazon.com

Jack El-Hai könyve azt sugallja, hogy Kelley 1958-as öngyilkossága ezzel a felismeréssel magyarázható. A pszichiáter aggódott, hogy a náci Németországban történtek megismétlődhetnek. Kutatómunkája során meggyőződésévé vált, hogy ha azok a személyiségjegyek, amelyeket kutatómunkája során közösnek talált a náci gyilkosokban, kellő ambícióval és túlzott patriotizmussal társulnak, akkor hasonló szörnyűségek újra megtörténhetnek.

Jack El-Hai tudományos újságíró, író; természettudományos, orvosi és történelmi témákról ír. Eddig több mint 500 cikket publikált ilyen témákban. A nácikat megérteni vágyó pszichiáterről szóló könyvét Kelley jegyzetei, írásos munkái és a szereplők életrajzi adatainak felhasználásával állította össze. Reméljük, a kötetet majd magyarul is olvashatjuk!

Források, további olvasnivaló

Jack El-Hai honlapja

Angol nyelvű ismertető a könyvről

Részlet a könyvből

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X