nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Milyenek az őrültek?

A mentális betegségekkel kapcsolatosan nagyon tájékozatlanok vagyunk. Ez pedig félelemhez, előítéletekhez és diszkriminációhoz vezet. Erre a problémára hívja föl a figyelmet egy blogger fotósorozata.

nyest.hu | 2014. március 30.
|  

„Vigyázz vele, az egy őrült!” – A mentális betegségben szenvedőket sokszor bélyegzik meg az emberek. A pszichés problémákról, tüneteikről még ma is nagyon keveset tud az átlagember. És ha valaki furcsán, nem a megszokott módon viselkedik, kommunikál, a normálisnak vélttől eltérő szokásai vannak, az sokszor inkább megijeszt minket, és igyekszünk az illetőtől elzárkózni: „Valami nem stimmel vele, nincs ki mind a négy kereke.” Ennek következtében pedig az, aki pedig megkapja a mentális betegségéről szóló diagnózist, igyekszik eltitkolni baját a társadalom elől. Így aztán vajmi keveset tudhatunk meg ezekről a betegségekről...

Nagyon ritka az az eset, hogy valaki nyíltan, szégyenkezés nélkül képes beszélni a saját mentális zavaráról. Így az sem csoda, hogy a társadalomban rengeteg előítélet és tévképzet él ezeket a problémákat illetően. Éppen ezt mutatja be egy igen hatásos fotósorozat, amelyet az Upwothy tett közzé nemrégiben. A képeket a The Madvocate című blog szerzője készítette, és arra kívánja velük fölhívni a nagyközönség figyelmét, hogy a mentális betegségben szenvedő emberek nem ijesztőek, ugyanolyanok mint mi, sőt néha sokkal különlegesebb képességekkel rendelkeznek.

A képek olyan világhírű személyeket ábrázolnak, akik valamilyen mentális betegségben szenvedtek, ugyanakkor maradandót alkottak a maguk területén. A képeken szereplő arcok egy része azonban el van takarva egy-egy képernyőképpel, amely az adott mentális betegséggel kapcsolatos leggyakoribb Google-kereséseket jeleníti meg. Ezek a feliratok jól példázzák a társadalomban élő előítéleteket, a leggyakoribb kérdéseket ezekkel a problémákkal kapcsolatosan. A képek és a feliratok között feszülő ellentét igencsak hatásosan világít rá arra, hogyan állunk hozzá mentális zavarban szenvedő embertársainkhoz.

Abraham Lincoln (1809–1865) az Egyesült Államok 16. elnöke, akinek a nevéhez nem kisebb dolog fűződik, mint az északi államokban a rabszolgaság eltörlése, depresszióban szenvedett. A „mentális betegség” keresőkifejezéshez tartozó leggyakoribb fogalmak a következők: „erőszak”, „bűncselekmény”, „hajléktalanság”, „fegyverellenőrzés”...

Abraham Lincoln
Abraham Lincoln
(Forrás: Upworthy)

Virginia Woolf (1882–1941), angol regényíró, novellista, esszéista, a Mrs. Dalloway című regény és sok más fantasztikus mű szerzője bipoláris zavarban szenvedett. A „mentális betegségben szenvedő emberek” mondatkezdethez a Google-ben a leggyakoribb folytatások a következők: „megijesztenek”, „a halálsoron”, „filmekben”, „bűnelkövetők”.

Virginia Woolf
Virginia Woolf
(Forrás: Upworthy)

Vincent van Gogh (1853–1890) a posztimpresszionista festészet egyik leghíresebb alakja, aki a Naprafogókat, Az éjjeli kávézót és a levágott fülű önarcképet festette, szintén bipoláris zavarban szenvedett. A Google keresőjébe írt angol mondatkezdet, amely arra vonatkozik, hogy mit kéne tenniük a mentális betegségben szenvedőknek, illetve, hogy velük mit kéne tenni, a leggyakrabban így folytatódik: „nem szabadnak őket halálra ítélni”,”nem lenne szabad gyereket nemzeniük”, „el kéne őket különíteni a közösségtől”, „börtönbe kéne őket zárni”.

Vincent van Gogh
Vincent van Gogh
(Forrás: Upworthy)

John Forbes Nash (1928–) amerikai matematikus, a játékelmélet egyik kidolgozója, aki 1994-ben közgazdasági Nobel-díjat kapott, skizofréniában szenved. Az ő életét dolgozza fel az Egy csodálatos elme című 2001-es film. És hogy a Google felhasználói mit gondolnak a skizofrének lehetőségeiről, és hogy mit kéne velük tenni, kiderül ha elkezdjük begépelni, hogy „schizophrenics should...” (’a skizofréneknek / skizofréneket kellene...’). Ennek a mondatkezdetnek a leggyakoribb folytatásai a következők: „bezárni”, „megölni”, „nem szabadnak gyereket nemzeniük”.

John Nash
John Nash
(Forrás: Upworthy)

Sylvia Plath (1932–1963) amerikai költő és író depressziós volt. A depressziós emberekhez kapcsolódó leggyakoribb jelzők a Google-találatok népszerűsége szerint a következők: „okosabbak”, „gyengék”, „önzők”, „idegesítőek”.

Sylvia Plath
Sylvia Plath
(Forrás: Upworthy)

Forrás

Do Mentally Ill People 'Scare' You? Well, These Famous People Are Certainly Not Scary

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2014. március 30. 11:47

Én a depressziót nem nevezném elmebetegségnek, azért ez kicsit túlzás. Annál is inkább, mert egy teljesen "normális" ember is lehet depressziós, ez inkább lelkiállapot, mint betegség, szerintem.

2 szigetva 2014. március 30. 13:41

@Sultanus Constantinus: „A depresszió pszichiátriai megbetegedés.” hu.wikipedia.org/wiki/Depresszió

3 El Vaquero 2014. március 30. 19:58

A Wikipedia nem a megbízhatóság fellegvára. Annyiból persze nem ír kamu dolgot, hogy valóban létezik olyan pszichiátriai betegség, hogy depresszió, altípusai is vannak, szóval van ilyen a könyvekben, meg tb-kódja is van. Ám mégse egyértelmű a besorolása. Orvosi iskolák között is erősen vitatott, hogy mit értenek betegség, megbetegedés, és beteg alatt, minden irányzat másképp definiálja.

4 Sultanus Constantinus 2014. március 30. 20:09

A spanyol Wikipédia sokkal árnyaltabban fogalmaz (nem használja a 'betegség, megbetegedés' szót):

es.wikipedia.org/wiki/Depresi%C3%B3n

5 Sultanus Constantinus 2014. március 30. 20:11

@El Vaquero: Meg eleve, ha valakire azt mondom, hogy "depressziós", azzal nem azt állítom, hogy 'elmebeteg', ehhez még a Wikipédia sem szükséges. Én elmebetegségnek eleve csak azt nevezném, amikor valaki nincs tudatában annak, amit csinál.

6 El Vaquero 2014. március 30. 21:18

@Sultanus Constantinus: a német Wikipedia is csak zavarként emlegeti, bár írja a nemzetközi betegségkódjait is. Kicsit elbeszéltek egymás mellett El Phedróval, mert ő sem állítja azt, hogy elmebetegség, hanem hogy pszichiátriai betegség. A kettő messze nem ugyanaz.

7 Molnár Cecília 2014. március 30. 21:23

Nagyon vicces összeolvasni a leadet ezzel a kommentfolyammal.

Q. E. D.

8 3160 2014. március 30. 22:03

Üdv Mindenkinek! És hatalmas köszönet a gesztusért a cikkírónak!!

Ha valakit érdekel a bipoláris zavar közelebből, itt egy link:

(kivételesen magyar...)

hatasalattnaplo.blogger.hu

Üdv,

3160, egy elmebeteg

9 Molnár Cecília 2014. március 30. 22:21

@3160: Köszönjük!

10 Lalika 2014. március 31. 09:01

@Sultanus Constantinus: nagyszerűen hangzik, amit írsz! megtennéd, hogy a belgyógyászatot is forradalmasítod? Illetve már nagyon várom az új Sultanus Constantinus-könyvet, "Az aranyér is csak fejben dől el" címmel.

11 El Vaquero 2014. március 31. 12:30

@Molnár Cecília: úgy QED-ezzél, hogy mindjárt jön kedvenc kapitányod, és rendet vág úgy, hogy csak na.

12 Molnár Cecília 2014. március 31. 13:34

@El Vaquero: Jaj.

Információ
X