nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Leszámolnak a vékony modelekkel

Elfogadta pénteken a francia nemzetgyűlés azt a javaslatot, amely az anorexia elleni küzdelem érdekében megtiltja a túlságosan vékony modellek alkalmazását.

MTI | 2015. április 6.
|  

Az új egészségügyi törvény részeként megszavazott passzust megelőzően csütörtökön a szélsőséges soványságra való buzdítás szabálysértését is megalkották a képviselők. A vita alatt álló törvénytervezethez benyújtott módosítás értelmében „a modelltevékenység gyakorlása tilos minden olyan személy számára, akinek alacsonyabb a testtömegindexe az (egészségügyi minisztérium által) meghatározott szintnél”.

„Az anorexia nem testalkat” – üzeni Katarzyna Babis. Cikkünket a képre kattintva olvashatja
„Az anorexia nem testalkat” – üzeni Katarzyna Babis. Cikkünket a képre kattintva olvashatja
(Forrás: beiibis.tumblr.com)

Az ügynökségeknek orvosi jelentésekkel kell ezentúl igazolniuk, hogy modelljeik egészséges testtömegindexszel rendelkeznek. A törvény megsértéséért hat hónapig terjedő börtönbüntetés és 75 ezer eurós (22,8 millió forint) pénzbírság szabható ki.

Az intézkedés révén Franciaország is csatlakozik azon országokhoz – Izrael, Spanyolország és Olaszország –, amelyek már korábban felléptek a veszélyesen sovány manökenek idealizálása ellen. Az új jogszabállyal azokat büntetik, akik a szélsőséges soványság elérésére buzdítanak, mégpedig mellékhatásokkal járó, hosszan tartó táplálkozási korlátozások népszerűsítésével, és ezzel életveszélynek tehetnek ki egy embert, vagy veszélyeztethetik az egészségét. Ez utóbbi intézkedés elsősorban az anorexiát támogató internetes oldalak beszüntetése érdekében született. A portálok működtetői egy évig terjedő szabadságvesztéssel és 10 ezer eurós (3 millió forintos) pénzbírsággal sújthatók, amennyiben az egész törvénycsomagot jóváhagyja majd a parlament.

A nemzetgyűlési vita után a tervezetet a szenátusnak is jóvá kell majd hagynia. A francia egészségügyi minisztérium szerint az országban mintegy 40 ezren küzdenek anorexiával, az érintettek 90 százaléka nő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Csabrendeki 2015. április 7. 09:36

Megintcsak az ostoba túlszabályozás tipikus esete. A testtömegindexnek semmi köze ahhoz, hogy valaki egészségtelenül sovány-e vagy se.

Én pl. kiskorom óta mindig alatta voltam az orvosi határértéknek, de hízni mégis képeteln vagyok, függetlenül attól, mennyit eszek. Ezek szerint Franciaországban nem lehetnék modell. Még szerencse, hogy nem is terveztem.

Információ
X