nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért támogatja a nyest a pedagógusok sztrájkját?

A nyest támogatja a pedagógusok sztrájkját. Az alábbiakban gyorsan elmagyarázzuk, miért.

Kincse Szabolcs | 2016. április 20.
|  

Az elmúlt hetekben többször írtunk arról, hogy miért sztrájkolnak a pedagógusok, és hogy milyen követeléseket fogalmaznak meg az úgynevezett 12 pontban. Kollégánk, Kamrás Orsolya több olyan szakmai érvet sorakoztatott fel, amely a jelenlegi köznevelési törvényben szabályozott folyamatokkal kapcsolatban  fogalmaznak meg a pedagógusok. 

A nyest logója a pedagógusok sztrájkját köszönti
A nyest logója a pedagógusok sztrájkját köszönti

Azok a szakmai álláspontok, vélemények és frusztrációk, amelyek a nyest lapjain megfogalmazódtak, egy ideális világban csupán az érem egyik oldalát jelentenék. Fel kell tételeznünk, hogy az egyes kormányzati döntések mögött szakmai elképzelések is húzódtak, és talán a javító szándékot sem kell elvitatni a közoktatás alakítóitól. A figyelmes szemlélő bizonyos félresikerültnek tűnő intézkedésekbe akár bele is tudja képzelni azokat a célokat, amiket ambiciózus álmodók beleálmodtak. Itt kezdődnek a problémák. A figyelmes szemlélővel ugyanis nem állnak szóba.

Megdöbbentő a kormányzat alkalmatlansága a szakmai kommunikációra, az egyeztetésre és a közös munkára. A nyesttel is előfordult, hogy kérdéseire, amelyeket az illetékes minisztériumnak tett fel, hosszas várakoztatás után az MTI-ben reagáltak teljesen sajátos narratívával. Azaz nem azokra a kérdésekre válaszoltak, amelyek felmerültek, nem azoknak, akik felvetették őket, ráadásul egyértelműen azzal a szándékkal, hogy saját véleményüket szakmai érvek helyett  kommunikációs „bravúrral” támasszák alá. Ez a hozzáállás teljesen lehetetlenné teszi nem csak a szakmai vitát, a kérdések hátterének megvilágítását, de magát a szakpolitikai irányítást is a jobb érzésű szakemberek elbizonytalanításával. Nem segít ezen a tiltakozások hatására az utolsó pillanatban összegründolt igazgatótalálkozó, vagy baráti kerekasztal sem. 

Úgy tűnik, a pedagógusok most megmutatják, hogy a szakmai érveikre habonyárpádi értelemben kommunikálni – legalábbis az oktatás kérdéseiben – nem érdemes. 

A másik fontos érv azzal a furcsa felfogással kapcsolatos, amivel a kormányzat és a társadalom egy része a pedagógust a felszabadítatlan jobbágy kategóriájába sorolja, aki nem mozoghat, nem állhat ki elképzelései mellett, mert azt egyáltalán nem szabad neki. Mert le van fektetve, hogy ő márpedig az iskolában van, ő nem teheti meg, hogy mocorogjon. Hiszen mi lesz a gyerekekkel, ha egy napig az iskolaudvaron rohangálnak, vagy esetleg otthon maradnak. 

A pedagógusok érdekérvényesítésre való joga méltatlanul háttérbe szorult egy sor valóban fontos másik szempont mellett. Az elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy ezek a fontos szempontok is sérülnek azzal, ha a pedagógusokat megfosztjuk e fontos jogosítványtól. Az, hogy a pedagógus bátran, akár sztrájkkal is érvényt szerez érdekeinek, már önmagában is fontos vívmány és közérdek. Ezért is támogatja sztrájkjukat a nyest. 

Ahogy az egészségügy, úgy az oktatás is kritikus üzem: szereplőit tisztességesen meg kell fizesse a társadalom, rendszereit pedig korrekt szakmai párbeszéddel kell rendben tartsa. Sok sikert és szép napot kívánunk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
43 Untermensch4 2016. április 26. 10:29

@istentudja: "Megtudtuk, Pilz Olivér 2006 és 2009 között, a szocialista városvezetős időszakában volt a Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetője, értesüléseink szerint regnálása alatt több megkérdőjelezhető ügy is történt az intézményben."

A jogszolgáltatás minőségi problémái hogyan is kapcsolódnak a tüntetés/sztrájk témájához (leszámítva a nyilvánvaló, csúsztatásos hangulatkeltést)? Mintha valamelyik kampányban lett volna olyan hogy "elszámoltatás" lesz... oh, wait! Csak nem arra játszol burkoltan hogy mégiscsak kicsessz Viktorékkal..? Abban az esetben eléggé jól csinálod.

"Érdekes, hogy amíg korábban a zuglói Teleki Blanka Gimnázium diákjai feketébe öltözve tiltakoztak Pukli igazgatói kinevezése ellen, addig most már a fő tüntető öltözteti kormányellenes színekbe a kollégáit és a nebulókat."

Ez ugyanolyan érdekes mint amikor egy politikus a "ruszkik haza" + "ne legyen vízlépcső Bős-nagymarosnál" oldalról átkerül a "paks2 titkosítása nehogy hamar kiderüljön titkosítása, nehogy az agitprop osztály rákészülése előtt kiderüljön hogy vízlépcsőt építünk a dunán" oldalra... oh,... ... !

"érdekes módon mindig ott tűntek, tűnnek fel, ahol az Orbán-kabinet megdöntése, vagy kritizálása van napirenden."

Lehet hogy ezzel újat mondok de a demokrácia-izé lényeges tulajdonsága hogy az ellenzék kritizálja a kormányt. Az más kérdés hogy egy háziasított "ellenzék" csak "nagyobb a füstje mint a lángja" színdarabokat tud előadni aminek az a célja hogy a füstszag eltávolítsa a nézők és kritikusok minél nagyobb hányadát.

42 istentudja 2016. április 25. 13:47

Nem ma kezdték a kormányellenes uszítást a tanártüntetések vezéralakjai, a forradalmárok már rutinos rókáknak számítanak, és érdekes módon mindig ott tűntek, tűnnek fel, ahol az Orbán-kabinet megdöntése, vagy kritizálása van napirenden.

pestisracok.hu/nem-ma-kezdtek-pukliek-ta...n-lehetett-uszitani/

Érdekes, hogy amíg korábban a zuglói Teleki Blanka Gimnázium diákjai feketébe öltözve tiltakoztak Pukli igazgatói kinevezése ellen, addig most már a fő tüntető öltözteti kormányellenes színekbe a kollégáit és a nebulókat. Ercse Kriszta egyenesen Bajnai Gordon szárnyai alól röppent a tanártüntetések első sorába, míg Pilz Olivér – a PestiSrácok.hu információi szerint – a miskolci vadaspark vagyonára is rájárhatott. Megtudtuk, Pilz Olivér 2006 és 2009 között, a szocialista városvezetős időszakában volt a Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetője, értesüléseink szerint regnálása alatt több megkérdőjelezhető ügy is történt az intézményben.

41 nadivereb 2016. április 25. 13:19

@istentudja: Az ugye megvan, hogy ebben az országban, egy ilyen szakmában a 20%-os arány veszett magasnak számít?

40 Untermensch4 2016. április 25. 11:44

@istentudja: Az érdeklődés hiánya nem magának a forradalomnak szól hanem maguknak a csimpaszkodó "baloldali" pártoknak. Őfelsége ellenzéke megdolgozik ugyan a pénzéért de a tanárok kapcsán ugyebár minimum a történelem-szakosak ismerik már a "leszalámizás" kifejezést, és minimum az irodalom-nyelvtan-szakosok tudnak a sorok között olvasni.

Ezért kellene kissé összeszedned magadat, a retorikai készségeid még erősb csiszolásra szorulnak, főleg így hogy "az írás megmarad" műfajban tevékenykedsz.

39 istentudja 2016. április 25. 09:33

Ám fájó bevallani, de Gallóné, Pukli, Mendrey és a rájuk csimpaszkodó baloldali pártok forradalma érdeklődés hiányában elmaradt.

A szocialista pártvezérek a Kossuth téren öt percre néma csendben vigyázzállásba merevedtek. Ezzel önmaguk paródiáját biztosították. Pedig megvolt a hazug felvezetés is. Hogy szegény tanárok „meg vannak félemlítve”. Már 2002 óta ez a baloldali csodafegyver: a félelem. A megmozduláson, nyilván a reszkető félelem hatására, az egyik tanár egy ló közismert testrészét ajánlgatta a kormányzat figyelmébe.

magyaridok.hu/velemeny/husz-szazalek-nyolcvan-elleneben-602917/

38 Untermensch4 2016. április 25. 07:18

@El Vaquero: Az oktatás ugyan pont nem ilyen műfaj de máshol volt már olyan hogy ötből öten dolgoztak de teljes erőből rámentek a szabotázsra...

Konkrétan ismerek olyan tanárt aki azért nem sztrájkol mert az felborítja a pöpec kis éves "tanmenetrendjét", a diákokkal be kell pótolni az anyagot, a politikusok meg úgyis kiröhögik. Viszont bárki felállhat akár saras lábbal is a vállára hogy fel tudja rögzíteni a kötelet a lámpavasra ha már olyan fázisba ér a mozgalom. Külön elkezdett csonterősítőt szedni :)

37 El Vaquero 2016. április 25. 00:16

@szigetva: nem is tudtam, hogy El Phedro jár ilyen vattaegyeztetésekre. Jó tudni.

36 El Vaquero 2016. április 25. 00:08

@Untermensch4: igen, morbid módom a sztrájk olyan műfaj, hogy mindenkinek fegyelmezetten kell tartani, különben nem ér semmit. Ha 5-ből 4-en dolgoztak, az lószerszám, nem sztrájk.

35 Untermensch4 2016. április 23. 19:31

@istentudja: magyarhirlap.hu/cikk/53087/A_pedagogusok...t_reszt_a_sztrajkban

"A pedagógusok döntő többsége nem sztrájkol, a kormánnyal együtt a párbeszédet tartja fontosnak, szerdán ötből négyen a munkát választották..."

Ötből egyen meg a még több munkát (lásd pedagógus sztrájkjog), így mivel ők többet is hajlandóak dolgozni, a leendő munkaalapú társadalom építéséhez vezető úton a kormánynak támogatnia kell őket. Bár kommunikációs szempontból az "a többség velünk van" tartalom kívánatosabb...

Ettől jók a kommunikációban, nem esnek olyan gyorsan pánikba mint amikor a kis maoista elhajló főpolgármester a tojásos esernyők fedezékéből vinnyogta hogy "mi vagyunk a demokraták". :)

34 Untermensch4 2016. április 23. 19:22

@istentudja: "Jobboldaliak,baloldaliak,semlegesek,megátalkodottak és megalkuvók egyaránt bíznak a magyar kormányfö kiállásában."

Ez már nem is a legvidámabb barakk hanem a vas és acél országa...

"Ehhez képest külföldön is számontartják."

Milyenek az arányok? Azért kérdezem mert mióta láttam orosz neonácikat, azóta nem lepődök meg azon hogy kimindenkinek lehetnek szimpatizánsai, a lényeg a mennyiségük és arányuk.

A számontartás egyébként jó csúsztatás, kivéve olyan helyen ahol felülreprezentáltak a nyelvészet iránt érdeklődők, de máshol nagyon hatásos lesz.

"ugyanebből a logikából következik hogy ne engedjük belerángatni magunkat se német- se orosz- se törökellenes nemzetközi akciókba"

Egyszer régen ő nem a "ruszkik haza" oldalon állt..? Másrészt az egy dolog hogy alapesetben potyautasai vagyunk a NATO-nak, mások is vannak így ezzel. Ennek viszont az az ára hogy időnként külföldi missziókban kell részt venni (ennek a részletes levezetése már kissé OFF lenne). Előbb vagy utóbb.

És ha k-ukrajnához hasonlóan k-észtországban is megjelennek a "népfölkelők" akkor egy képzeletbeli fal egyik oldalára állhatunk csak. Én azt az oldalt választom ahol az észtek lesznek de te választhatod az oroszt is.

33 istentudja 2016. április 23. 17:46

@Untermensch4:

"Sajnos a mostani kormány egyetlen területen, a kommunikációban kompetens de azt is csak belföldi viszonylatban. "

Rosszul tudod.

Ehhez képest külföldön is számontartják.Egyre többen.Jobboldaliak,baloldaliak,semlegesek,megátalkodottak és megalkuvók egyaránt bíznak a magyar kormányfö kiállásában.

www.youtube.com/watch?v=JXRY4MxR3cE

www.youtube.com/watch?v=3hzst3y50AM

www.youtube.com/watch?v=MZ0l8jF7sLE

www.youtube.com/watch?v=Mgu4jnD573M

www.youtube.com/watch?v=JOfq-RPVPfs

32 istentudja 2016. április 23. 13:22
31 nadivereb 2016. április 23. 11:49

@istentudja: Ez nem előítélet, ez tény. Ha a kormánypropagandán kívül _bármi_ mást olvasnál, akkor tudnád. Akár Gallóné nyilatkozatait is megnézhetnéd, akit azért még középtávon se lehetett kormányellenességgel vádolni, de mostanra ő is besokallt.

Az nem úgy működik, hogy ha valaki más véleményen van, akkor az automatikusan előítélet. Perpill én úgy látom, neked van előítéleted, csak a másik irányban - a kormány bármit mond/csinál, az igaz és helyes.

30 Untermensch4 2016. április 23. 11:43

@istentudja: "Kettönk között az az alapvetö különbség,hogy én bízom a kormány kompetenciájában,te pedig nem."

Én már több eddigi kormány kompetenciájában bíztam (olyan esetben is amikor nem is az volt kormányon akire szavaztam) de ahogy fokozatosan kiderül egy-egy részterületen a kompetencia hiánya, úgy fokozatosan visszaveszem a bizalmamat. Sajnos a mostani kormány egyetlen területen, a kommunikációban kompetens de azt is csak belföldi viszonylatban. Sőt, ahhoz képest hogy elvileg sok köztük a jogász, még a törvénygyártásban is kritikán aluliak (pedig új jogszabályok megszavazásánál pont a 2/3 miatt esélytelen hogy szabotőr kompromisszumot írattasson bele az ellenzék {mármint akik annak láttatják magukat}), de az egyes részterületekhez értők erről saját szakterületükön szépen tudják sorolni a példákat.

MSZMP/Fidesz összefüggést mint témakört próbáld kerülni, ha jól tudom az átfedés kínosan nagy...

A baj igazából csak az hogy úgy bízol a kormány kompetenciájában hogy közben csak a kommunikációs bűvészmutatvány vakít el.

29 istentudja 2016. április 23. 11:16

@nadivereb:

Például itt:"a Kerekasztalhoz a kormány leültetett egy csomó olyan szervezetet, aminek ugyan a közoktatáshoz köze alig van, de hozzájuk lojális. Magyar Művészeti Akadémia, Kereskedelmi és Iparkamara, Nagycsaládosok Egyesülete. Plusz több olyan szervezet, amit az elmúlt néhány évben a Fidesz hozott létre, hogy úgy tehessen, mint aki tárgyal a civilekkel.

A Köznevelési Kerekasztal nem tisztességes tárgyalás."

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X