nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért nem szúr a karácsonyi kaktusz?

Decemberben és húsvét táján a virágüzletek kirakatában felbukkan egy különös cserepes növény, ami úgy tűnik, a levelei végén hozza piros, lila vagy fehér virágait. Ez a karácsonyi kaktusz, mely megfelelő gondoskodás mellett minden évben gazdag virágzással köszönti a karácsonyt.

Wenszky Nóra | 2011. december 24.
|  

A szárazságtűrő növények egyik, főként Amerikában őshonos csoportja a körülbelül 2000 fajt számláló kaktuszfélék családja. Hogy néz ki egy tipikus kaktusz? Gömbölyded vagy oszlopos és nagyon szúrós. A népszerű karácsonyi kaktusz azonban inkább egy megfáradt szökőkútra hasonlít, és teljesen veszélytelen megérinteni, hisz nem rendelkezik tövisekkel. Mi ez a „rendhagyó” növény, és honnan kapta nevét?

Miért nem szúr a karácsonyi kaktusz?
Forrás: Wikimedia Commons / BotBln / GNU-FDL 1.2

A karácsonyi kaktusz a kaktuszok (Cactaceae) családján belül a legnépesebb alcsaládba, a kaktuszformák (Cactoideae) közé tartozik. A kaktuszok közös jellemzője, hogy leveleik teljesen elcsökevényesedtek és a levél szerepét teljes egészében a szár vette át. A szár a tápanyag-előállítás és légzés mellett még egy fontos feladatot is ellát: ebben tárolja a növény a felhalmozott nedvességet. A kaktuszok nagy része szúrós tövisekkel rendelkezik, bár egyes nemzetségek – mint például a karácsonyi kaktusz nemzetsége – töviseiket is elveszítették a törzsfejlődés során. A karácsonyi kaktusz fajai a fán lakó (epifiton) kaktuszok közé tartoznak. Linné a kaktosz ’bogáncs, szúrós növény’ jelentésű görög szóból alkotta meg a család világszerte használt elnevezését, a kaktusz szót.

Miért nem szúr a karácsonyi kaktusz?
Forrás: Wikimedai Commons

A karácsonyi kaktusz a Schlumbergera-nemzetségbe tartozik, mely nevét a híres kaktuszszakértőtől, Charles Lemaire francia botanikustól kapta 1858-ban. A név kortársának, Frédéric Schlumberger (1823–1893) francia kaktuszkertésznek a nevét örökíti meg. Az egyik legismertebb faj latin neve Schlumbergera truncata, melynek második tagja ’megcsonkított’ jelentésű. Ez valószínűleg arra utal, hogy a növényről a szártagok igen könnyen leválaszthatók. Az így létrejött szárdarabokat földbe téve új növény nevelhető.

Nevek és virágzási idők

Európában a különböző fajok novemberben, karácsonykor vagy húsvét környékén virágoznak. Az elnevezések elsősorban a virágzási időhöz köthetők, és ennek megfelelően egyes nyelvekben több névvel is illetik a nemzetség tagjait. Néhány nyelvben pedig az ’ünnepi kaktusz’ átfogó elnevezést is használják. Ilyen az angol holiday cactus vagy a dán helligdagskaktus.

A karácsonyi virágzáshoz kapcsolódik a magyar karácsonyi kaktusz név, mely a német Weihnahtskaktus tükörfordítása. Ez az elnevezés használatos ezekben a nyelvekben a húsvétkor virágzó fajtákra is. A karácsonyhoz köthető az egyik angol név, a Christmas cactus, a francia cactus de Noël, a dán julekaktus, a spanyol cactus de navidad, a portugál cacto de natal, az orosz rozsgyesztvennyik és rozsgyesztvenszkij kaktusz, a lengyel kaktus bożonarodzeniowy valamint a finn joulukaktus is.

A decemberi hónap nevét örökíti meg két orosz elnevezés: a gyekabriszt (mely az 1825-ös decemberi felkelés hőseit, a dekabristákat is jelenti) vagy a gyekabrina szó. A déli féltekén azonban az ottani kora télhez, azaz májushoz kötődik a virágzás: portugálul a közkeletű elnevezés flor de maio ’májusi virág’, de az ünnepekhez köthető neveket is használnak.

Miért nem szúr a karácsonyi kaktusz?
Forrás: Wikimedia Commons / Leo Michels

Az északi féltekén novemberben virágzó fajtákat az amerikaiak a hálaadás napjához (Thanksgiving) kötik. Így Thanksgiving cactus a nevük, míg a dánok egyszerűen novemberkaktus-nak hívják, A finn marras tulajdonképpen a halott lelkét jelenti, de a november neve marraskuu, azaz kb. ’holt lelkek hava’, így kapcsolódik a kaktusz neve a novemberhez. csakúgy, mint a finnek: marraskaktus ’novemberkaktusz’. Az Európában tavasszal virágzó fajták pedig (melyeket újabban a Hatiora nemzetségbe sorolnak) főként a húsvétról kapták elnevezésüket. Ilyen a dán Påskekaktus, a portugál cacto de páscoa és az angol Easter cactus, ám előfordul az angolban a Whitsun cactus ’pünkösdi kaktusz’ kifejezés is.

Viszonylag kevés olyan elnevezést találunk, mely a növény más tulajdonságát ragadja meg. A növény szártagjainak vége némileg a rák ollóihoz hasonlít, innen ered az angol crab cactus ’rákkaktusz’ név. A portugálok pedig ’selyemvirágnak’ is nevezik: flor de seda.

Hogyan gondozzuk a karácsonyi kaktuszt?

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) Kelet-Brazília őserdeiből származik, az Atlanti-óceán partvidékéről. Tehát gömbölyű, szúrós rokonaival ellentétben nem sivatagokban él, viszont nem igényel sok vizet. A növények ugyanis a hegyvidék fáira kapaszkodva élnek. Gyökereikkel a fák mélyedéseiben vagy repedéseiben összegyűlő csekély esővizet és az ebben található minimális mennyiségű szerves anyagot szívják fel.

Európába a növény az 1800-as évek elején került, Allan Cunningham növénygyűjtő és felfedező jóvoltából. 1818 óta termesztik a növényt, Európában először Angliában 1822-ben sikerült virágzó példányt nevelni. Azóta több faját, valamint természetes és mesterséges keresztezett fajait (hibridjeit) mint szobanövényt forgalmazzák. A színpompás virágok minden látszat ellenére a száron nőnek, hisz a kis levélnek tűnő részek valójában szártagok. Az utolsó szártag végén jelennek meg a rövidülő nappalok hatására a színes bimbók, és néhány hét múlva virágba borul a növény.

Miért nem szúr a karácsonyi kaktusz?
Forrás: Wikimedia Commons / Wayne Ray

A karácsonyi kaktusz virágzásának egyik feltétele, hogy nyár végén, ősz elején csak ritkán kapjon vizet. Ekkor történik meg a virágbimbók kialakulása, amennyiben a nappalok már megfelelően rövidek a faj számára. A különböző fajok más és más hosszúságú nappali megvilágítást kívánnak ahhoz, hogy beinduljon a virágzás. Ennek következtében egyes fajok már novemberben kibontják szirmukat, míg azok, melyeknél rövidebb megvilágítás hatására indul meg a bimbóképződés, csak karácsony környékén pompáznak. Kertészetekben a növények virágzását úgy is időzítik, hogy mesterségesen szabályozzák a növény megvilágításának hosszát.

Akár ősszel, akár télen vagy tavasszal virágzó fajtát választunk, tartsuk a növényt világos helyen és az őszi-téli időszakban ne mozgassuk a cserepet. A növény, hasonlóan a többi kaktuszhoz, jól bírja a szárazságot. Ám a túlzott öntözés hatására elmarad a virágzás, esetleg a növény el is pusztul. Jó gondozás mellett a növény hosszú éveken át rengeteg virággal örvendezteti meg tulajdonosát. A piros virágú karácsonyi kaktusz pedig akár a karácsonyi asztal dísze is lehet.

Forrás

Rácz János: Növénynevek enciklopédiája. Az elnevezések eredete, a növények kultúrtörténete és élettani hatása.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X