nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi lesz a „nagy meglepetés”?

Egy szentpétervári kerületi bíróság elrendelte Oleg Vorotnyikov, a Vojna (Háború) elnevezésű csoport vezetőjének őrizetbe vételét az illető távollétében, és nemzetközi körözést adott ki ellene, miközben a csoport tagjai illegalitásba vonultak és így készítik elő következő akciójukat, amely nyilatkozataik szerint „meglepetés lesz a hatalomnak”.

MTI | 2011. augusztus 1.
|  

A héten lefolytatott tárgyaláson sem Vorotnyikov, sem ügyvédjei nem jelentek meg.

Az ügy pikantériája, hogy a Vojna egyik akciója egy valóban független nemzetközi zsűrinek köszönhetően idén elnyerte az Innováció kortárs művészeti állami kitüntetés legjobb vizuális alkotásnak járó díját.
A Vojna csoport különféle akciókkal hívta fel magára a figyelmet. A legnagyobb feltűnést az keltette – és ezt tüntették ki a tekintélyes díjjal –, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB – az egykori KGB utóda) szentpétervéri székházával szembeni Lityejnij hídra tavaly június 17-én, amikor a város a fehér éjszakák miatt éjszaka is nyüzsög, felfestettek egy fél hídnyi méretű falloszt, amely akkor vált láthatóvá, amikor éjszaka a nagy hajók átengedésére felnyitották a hidat.

Az eljárás azonban nem ezért indult a Vojna ellen, hanem azért, mert tagjai Palotafordulat címmel felborítottak néhány rendőrautót az Ermitázs előtti Palota téren tavaly novemberben. A művészeket azonban fejenként mintegy kétmillió forintnak megfelelő óvadék ellenében szabadlábra helyezték februárban. Idén márciusban újabb eljárás indult Vorotnyikov ellen, és később felesége ellen is, mert a vád szerint megtámadtak és sértegettek belügyi dolgozókat.

Vorotnyikov őrizetbe vételét azért rendelték el, mert szabadlábra helyezésekor vállalta, hogy Szentpéterváron lakik, de elhagyta a várost, továbbá mert nem jelent meg az idézésekre.

A bíróság ugyanakkor úgy döntött, hogy az ügyészség indítványa ellenére nem utalja át az államkasszába Vorotnyikov letétbe helyezett óvadékát.

Néhány nappal a bírósági tárgyalás előtt Leonyid Nyikolajev, a Vojna egyik aktivistája elmondta: dühösebbek lettek, ez látszani fog következő alkotásukon is, amely meglepetés lesz a hatalom számára – nagyon bonyolult megvalósítani, de reméli, hogy sikerülni fog.

Nyikolajev elmondta: a szó szoros értelmében illegalitásba vonultak, nem használnak telefonokat, mobilokat, csak rejtjelezett csatornákon érintkeznek. A következő akcióig mindenesetre igyekeznek minden tőlük telhető segítséget megadni politikai okokból fogva tartott embereknek.
Úgy vélte, a hatalom betiltani őket nem meri nemzetközi hírük miatt, és ideális megoldás lenne, ha a csoport tagjai politikai menekültként felbukkannának valahol Nagy-Britanniában vagy Észtországban, és nem akcióznának többet Oroszországban. „De jó kis meglepetés várja őket” – mondta Nyikolajev.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 bibi 2011. augusztus 3. 11:08

Nem tudom, hogy mindíg így volt e, de manapság szinte mindent azonnal másolni kezdenek. Végül is ez a Breivik is csak másolt, leginkább a saját maguk országában robbantgató mohamedánokat másolta. Ami a "művészek" esetét illeti; nyilvánvalóan bűntetendők, és nyilvánvalóan lesz aki másolni akarja őket. A nagy másolási mániának szvsz a szilárd normarendszer hiánya az oka. Ez Breivik esetében paradox helyzetet produkált. A normarendszer védelmében szegte meg a normát.

2 Fejes László (nyest.hu) 2011. augusztus 2. 22:09

@doncsecz: Ezek művészek, nem terroristák...

1 doncsecz 2011. augusztus 2. 21:51

Most már mindenki fél, hogy Breiviket másolni fogják. Személy szerint nem tartom alaptalannak, volt már ilyesfajta kopírozásra példa.

Információ
X