nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tinta
Mi folyik a szerájban?

Az oszmán könyvkészítést bemutató mesterek ismét Budapestre látogatnak!

nyest.hu | 2014. augusztus 15.
|  

A 2013. szeptember 12-én megnyílt Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, festmény- és fotókiállításokkal, kézműves szakkörökkel, konferenciákkal és szemináriumokkal várja azokat, akik érdeklődnek Törökország, a török nyelv, a török kultúra, művészet és történelem iránt. A törökül tanulni vágyók számára pedig anyanyelvi tanárok bevonásával török nyelvtanfolyamokat kínál, továbbá különböző egyetemekkel együttműködve turkológiával kapcsolatos tudományos tevékenységeknek is otthont ad. A Törökországot, a török nyelvet, a török kultúrát, művészetet és történelmet bemutató programokat szervező, több más, hasonló jellegű intézményekkel nemzetközi kulturális együttműködést folytató Yunus Emre hálózatnak jelenleg több mint 33 központja működik világszerte, a Balkánon és Kaukázuson kívül Londontól Tokióig, Johannesburgtól Brüsszelig számos városban.

Idén 28. alkalommal kerül megrendezésre a Budai Várban az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Mesterségek Ünnepe program. Az eseményen minden évben díszvendégként mutatkozik be egy ország, valamint annak kézművessége. A 2014-es fesztivál díszvendége Törökország. Ez alkalomból a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ különleges könyvkészítő műhellyel várja az érdeklődőket. A 21. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is nagy sikert aratott könyvkészítő műhelyben (Nakkaşhane) újra megelevenednek az oszmán kori kézműves mesterségek.

Mi folyik a szerájban?
Forrás: Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ

Az érdeklődők bepillanthatnak az oszmán kori szerájokban található könyvkészítő műhelyekben folyó művészeti tevékenységekbe. A korszak zenéjét, ruháit és légkörét megjelenítő dekoráció mellett szakértő mesterek élőben mutatják be a hagyományos könyvkészítő művészetet a könyv tintájától a kalligráfiájáig. A díszítésétől a kötéséig, a könyvkészítés minden lépése, valamint néhány kész példány is megtekinthető lesz.

Mi folyik a szerájban?
Forrás: Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ

A Nakkaşhanéban bemutatásra kerülő művészetek: a papír és a tinta készítése, a színek előkészítése, az írás (kalligráfia), az oldalak díszítése és aranyozása, a borító belső oldalának díszítése – ebru (márványfestés), valamint a könyvkötés.

A bemutatók időpontjai

Augusztus 16., 17., 20.: 11:00–12:00, 16:00–17:00

Augusztus 18., 19.: 15:00–16:00, 18:00–19:00

A workshopok időpontjai

Augusztus 16., 17., 20.: 14:00–15:00, 19:00–20:00

Augusztus 18., 19.: 13:00–14:00, 16:30–17:30
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X