nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Iszlám kalligráfiai kiállítás Keszthelyen

Az alkotás folyamatába is bepillantást nyerhetnek Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum július 28-án megnyílt iszlám kalligráfiai kiállításának látogatói a kuvaiti kormány anyagi hozzájárulásával létrehozott bemutató jóvoltából.

MTI | 2009. július 29.
|  

Czoma László, a házigazda kastélymúzeum igazgatója személyes élményeként idézte fel két évvel ezelőtti kuvaiti látogatását, amikor megtekinthette egy kalligráfiai műhely munkáját. Úgy fogalmazott, hogy a Korán szerint az írás és az olvasás két csodálatos ajándék. Ennek gyümölcsével ismertet meg a kiállítás és a hozzá kapcsolódó szimpózium. Említést tett ugyanakkor arról, hogy hamarosan létrejöhet a kastély falai között egy iszlám múzeum is.

Agyagszépség
Agyagszépség
(Forrás: Lite Rixt, sxc.hu)

Szálem alejkum!, vagyis a Béke szálljon Önökre! köszöntéssel üdvözölte a megnyitón résztvevőket Adel Al-Falah, a kuvaiti Vallási Alapítványok és Vallási Ügyek Minisztériumának államtitkára. Azt hangsúlyozta, hogy a népek kultúrái között mindig a szépművészet és az irodalom volt a legjobb közvetítő. A művészetek „nyelve” pedig a leginkább értelmezhető nyelv minden ember számára.

Az arab írásművészet sajátosságait és a muszlim díszítőművészet hagyományait bemutató kiállítást egyben jó alkalomnak nevezte arra is, hogy tovább bővüljenek a Magyarország és Kuvait közötti kapcsolatok.

A keszthelyi rendezvény résztvevőit – köztük az iszlám államok budapesti nagyköveteit, diplomatáit – levélben köszöntötte Balázs Péter külügyminiszter, akinek szavait Hóvári János, Magyarország kuvaiti nagykövete tolmácsolta. A külügyminiszter levelében arról írt, hogy Magyarországot a történelem során ezernyi szál kötötte és köti ma is az arab világhoz. Árpád vezér Nyugatra vezette a magyarságot, de mindig különleges tisztelettel figyeltünk a Keletre. Ma, a globalizációban pedig nemcsak az áruk, hanem a kultúrák is keverednek, az eltérő világok megismerése ezért sokkal fontosabb, mint bármikor volt – fogalmazott levelében a külügyminiszter.

Kecses kacskaringók
Kecses kacskaringók
(Forrás: Asif Akbar, sxc.hu)

A kuvaitin kívül például török, szír, iráni, marokkói és bosnyák művészek különleges tárlata csak rövid ideig, augusztus 3-ig látható a keszthelyi Festetics-kastélyban. Nyitvatartási ideje alatt a kiállító művészek az alkotás folyamatába is betekintést engednek a látogatóknak, sőt, a gyerekek számára még arra is lehetőséget biztosítanak, hogy maguk is kipróbálják a kalligráfia művészetét.

Információ
X