nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi az a palliatív?

Olvasónk kérdezi, hogy mi az a „palliatív” és honnan ered a kifejezés. Utánajártunk, mi köze a tüneteket enyhítő ellátásnak a betakaráshoz és a köpenyhez.

nyest.hu | 2014. május 20.
|  

Ági küldte nekünk a következő érdekes kérdést a rákbetegségek pszichológiájáról szóló könyv ismertetője kapcsán:

Írtátok, hogy a „palliatív” szó azt jelenti, hogy a tüneteket enyhítő kezelés. Honnan származik ez a kifejezés?

A könyvismertetőben nem tértünk ki részletesebben a szó magyarázatára; most Ági kérdése kapcsán megtesszük. A palliatív ellátás vagy más néven palliatív medicina elsősorban azokat a betegeket érinti, akiknek gyógyíthatatlan a betegségük, így a kuratív (azaz gyógyító) célú ellátás nem jön szóba. A palliatív ellátás elsődleges célja a tünetek enyhítése, az életminőség javítása egy szakképzett team segítségével, amelyben az orvos mellett dolgozik szakápoló, gyógytornász, szociális munkás, pszichológus és dietetikus is. A palliatív ellátásba beletartozhat akár egy életmeghosszabbító kemoterápiás kezelés is, de tipikusan a fájdalomcsillapítás és az egyéb kínzó tünetek enyhítése zajlik ennek keretében. A WHO (World Health Organisation; Egészségügyi Világszervezet) 2002-ben így definiálta a palliatív ellátást:

A palliatív ellátás olyan megközelítés, amely az életet megrövidítő betegség kísérő problémáitól szenvedő páciens és családja életminőségét javítja azáltal, hogy megelőzi és csillapítja a szenvedést a fájdalom, a fizikai, pszichoszociális és spirituális problémák meghatározásával, kifogástalan értékelésével és kezelésével.

(Forrás: Magyar Hospice-Palliatív Egyesület)

Pallio, palliare
Pallio, palliare
(Forrás: iStock Photo)

A palliatív szó – ahogy sejthető – latin eredetű. A latin pallio, palliare igéből származik, ami ’köpennyel betakar, befed, enyhít’ értelmű. A pallium főnév ’köpeny’-t jelent, de ez a ’szemfödél’ latin elnevezése is. A palliatív orvoslásnak persze nem a szemfödélhez van köze, hanem a köpennyel való betakaráshoz, az enyhítéshez – ti. a betegség tüneteinek az enyhítéséről van szó.

Források, további olvasnivaló

Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

A palliatív kezelés célja és jelentősége

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X