nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Közép-európai szelleműségűnek tartják a spanyol írót

Műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez.

MTI | 2015. június 7.
|  

Eduardo Mendoza spanyol író kapja az idén a Franz Kafka-díjat – jelentette be kedden a prágai Franz Kafka Társaság. A díjat hagyományosan október végén az óvárosi városháza dísztermében rendezendő ünnepségen adják át. A díj odaítéléséről nemzetközi zsűri döntött a hétfői ülésén – mondta Daniela Uherková, a társaság képviselője újságíróknak. Uherková szerint a kitüntetett megígérte, hogy a díjat személyesen veszi át Prágában. A zsűri egy tucatnyi jelölt közül választotta ki a spanyol írót. A jelöltek névsorát a hagyományoknak megfelelően az idén sem hozták nyilvánosságra.

Eduardo Mendoza 1943-ban Barcelonában született. A spanyol nyelven író, katalán származású alkotó az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb prózaírója. Több fontos irodalmi díjat kapott, és regényei, színdarabjai nagy példányszámban kelnek el. A Kafka-díjat, amely egy Kafka prágai szobrát ábrázoló bronzplakett, korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth amerikai regényíró, valamint a Nobel-díjas Elfriede Jelinek és Harold Pinter. 2003-ban a díjat Nádas Péter kapta.

Az elismerést a prágai székhelyű Franz Kafka Társaság adományozza 2001 óta minden évben olyan íróknak, akiknek munkái minden olvasóhoz szólnak „származására, állampolgárságára, illetve kultúrájára való tekintet nélkül”. A társaság olyan írót tüntet ki, aki műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez.

A díj odaítélésének egyik feltétele, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget, de nem kell, hogy a díjazott a régióból származzon. A Franz Kafka-díjjal 10 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

Eudardo Mendoza Pomponius Flatus különös utazása című regényével korábban mi is foglalkoztunk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X