nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Velencei Bizottság előtt a szlovák nyelvtörvény

A Velencei Bizottság októberben nyilvánítja ki véleményét a szlovák nyelvtörvényről.

nyest.hu | 2010. szeptember 13.
|  

Az Európa Tanács tanácsadó szerve, az úgynevezett Velencei Bizottság a szlovák nyelvtörvény kodifikálásával és alkalmazási szabályaival kapcsolatban október 15-én és 16-án fog véleményt nyilvánítani, közölte Sme a TASR szlovák hírügynökségre hivatkozva. Szlovákia tavaly szeptemberben, a törvény érvénybe lépése után kérte ki a bizottság véleményét. A sokat támadott törvénnyel szemben az volt az egyik fő kifogás, hogy a törvény megsértéséért pénzbüntetést irányzott elő.

Januárban a bizottság képviselői Szlovákiába látogattak, és az illetékesekkel, továbbá a nemzetiségi kisebbségek képviselőivel tárgyaltak. Knut Vollebæk, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemzeti kisebbségekkel foglalkozó biztosa kétszer is Pozsonyba látogatott. Véleménye szerint az államnyelv támogatásának célja helyénvaló, de a módja nem csorbíthatja a kisebbségi jogokat.

Iveta Radičová miniszterelnök körmánya programjában ígéretett tett, hogy eltörli a felesleges korlátozásokat a kisebbségeket ios érintő törvényekből.  Az előző kormányhoz, és elsősorban Marek Maďarič kulturális miniszterhez köthető törvény módosításán egyébként már dolgoznak a szlovák Kulturális Minisztériumban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X