nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mennyi ideig élhetünk élve eltemetve?

Nem gondolnánk, hogy a fenti kérdés sokakat izgat. Nem szoktuk úgy gondolni, hogy egy koporsóba zárva élve a föld alá kerülhetünk. Ha azonban ez mégis megtörténik, jobb ha tudjuk, mire számíthatunk.

nyest.hu | 2014. október 14.
|  

Biztosan sokan emlékeznek a Kill Bill 2-nek arra a jelenetére, amelyben a Menyasszonyt élve eltemetik. A majd ötperces jelenetben azt a küzdelmet nézhetjük végig, hogy hogyan szabadul idő előtti sírjából a Beatrix Kiddót alakító Uma Thurman. De megtörténhet-e ez a valóságban? Van-e közel öt percünk a szabadulásra abban az esetben, ha élve eltemetnek minket? – Ezt a nem túl életszerű problémát járta körül szakértők segítségével a Popular Science.

A PopSci eredménye szerint a különböző szakértőket megosztja a kérdés: vannak, akik szerint 10 perc és 1 óra közötti időnk van; mások pedig azt mondják, 6–36 órán át is életben maradhatunk, ha élve temetnek el bennünket. A tudósok véleménye tehát megoszlik, de egy biztos: túl sokáig nem élhetünk egy koporsóba zárva a föld alatt.

A túlélés ideje elsősorban attól függ, hogy mennyi levegő van a koporsóban. Tehát minél kisebb az ember, annál tovább élhet, ugyanis annál több hely marad szabadon az oxigénnek. Perceket az is számíthat, hogy mennyi a tüdőkapacitásunk: a maratonisták, illetve az úszók akár percekkel is tovább élhetnek ebben a szituációban.

Vegyünk egy átlagos méretű koporsót; ebben körülbelül 886 liter levegő fér el. Ebből egy átlagos testméretű ember körülbelül 66 litert szorít ki; így marad 820 liter levegőnk. A levegőnek pedig körülbelül az egyötödét teszi ki az oxigén; abból tehát 164 liter áll rendelkezésünkre. Ha úgy számolunk, hogy a bajba jutott ember fél liter oxigént fogyaszt el percenként, akkor majdnem öt és fél óra van a fulladásig.

Azt gondolhatnánk, hogy ez éppen elég idő arra, hogy kijussunk. Nem így gondolja ezt Alan R. Leff, a chicagói egyetem professzora: „Ha odakerülünk [ti. a föld alá], semmit sem tehetünk. A koporsót valószínűleg rendesen lezárták, most arról nem is beszélve, hogy el is temették, tehát méteres vastagságú talaj nehezedik rá.” „De ha még a koporsóból sikerülne is szabadulnunk fulladás nélkül, akkor a ránk ömlő föld súlyától nem tudnánk levegőt venni, és azért fulladnánk meg. Olyan lenne ez, mintha egy lavina temetne minket maga alá” – teszi hozzá Ethan Greene lavinaszakértő. „A hó is nehéz, de a föld még nehezebb. Ha képesek is vagyunk mozogni benne a szánk és az orrlyukaink megtelnek földdel, porral, így nem kapunk levegőt.”

A Menyasszony a föld alatt
A Menyasszony a föld alatt
(Forrás: amazonaws.com)

Egyetlen jó mégiscsak van ebben a fajta halálban: ahogyan a szén-dioxid koncentrációja nő a vérünkben, egyre álmosabbak leszünk, és végső soron kómába esünk, mielőtt a szívünk az utolsókat verné. A fuldoklást ettől persze még megéljük, de az utolsó pillanatokat már eszméletlenül fogjuk tölteni.

Forrás

How Long Could You Survive In A Coffin If You Were Buried Alive?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X