nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Menyhal vagy leánykoncér?

Úgy tűnik, hogy a menyhal (Lota lota) és a leánykoncér (Rutilus virgo) között fog eldőlni a Magyar Haltani Társaság által meghirdetett Év Hala – 2013 verseny, amelyen december 31-ig lehet szavazni legszimpatikusabbra a társaság által jelölt három faj közül.

MTI | 2012. december 11.
|  

Egyesek úgy tartják, hogy a társaság honlapján folyó szavazás tulajdonképpen a menyhalat favorizáló horgászok és a leánykoncért támogató természetvédők presztízsharca  közölte az MTI-vel vasárnap a Magyar Haltani Társaság, amely e kettő mellett a kurta baing (Leucaspius delineatus) nevű halat is jelölte a 2013-as év hala címre.

Menyhal
Menyhal
(Forrás: Wikimedia Commons / Achim R. Schloeffel / GNU-FDL 1.2)

Az akció célja a Kárpát-medence őshonos halainak ismertebbé tétele, természeti értékeink tudatosítása. Mindhárom jelölt méltó a megtisztelő címre – hangoztatja a haltani társaság. A szavazófelület, a fajok képe és jellemzése 2012. december 31-ig érhető el a társaság honlapján.

Leánykoncér
Leánykoncér
(Forrás: Wikimedia Commons / Stadlbauer Bernhard / CC BY-Sa 3.0)

A 2012-es év hala címet a mesék aranyhala, a színéről aranykárásznak is nevezett széles kárász (Carassius carassius) nyerte el a fordulatokban bővelkedő, tízezres közönséget megmozgató szavazáson, megelőzve a lápi pócot és a szilvaorrú keszeget. A 2011-es év hala a kősüllő (Sander volgensis), 2010-é a nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus) volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Mártonfi Attila 2012. december 11. 13:59

Pedig a vágódurbincs (aka pinafésű, pinagereblye) is bátran ajánlható lenne. E „két név magyarázatára adatközlőim elmondták, hogy egykor állítólag e rendkívül szúrós hal igénybevételével büntették meg hűtlenkedő asszonyukat a megcsalt férjek” (Harka Ákos: Tiszafüred környéki halnevek – nyelvor.c3.hu/period/1232/123206.htm ).

Információ
X