nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az év hala 2015
Kecsege, galóca, vágódurbincs?

A Magyar Haltani Társaság hatodik alkalommal készül az év hala megválasztására. Az előző évekhez hasonlóan most is közönségszavazás dönti el, hogy három jelöltjük közül melyik lesz jövőre a kitüntető cím birtokosa.

nyest.hu | 2014. október 7.
|  

Az már biztos, hogy 2015-ben a kecsege, a galóca és a vágódurbincs közül kerül ki az év hala. De hogy melyik lesz az, az a Magyar Haltani Társaság honlapján indított közönségszavazás eredményétől függ.

A porcos belső vázú kecsege (Acipenser ruthenus) a világszerte veszélyeztetett tokfélék képviselője. Folyóinkban sajnos egyre csökken az állománya, ezért 2014-től már nem fogható, kézre kerülő példányait vissza kell engedni.

Kecsege
Kecsege
(Forrás: Wikimedia Commons / Karelj)

A galóca a Duna vízrendszerének bennszülött hala, egyben a világ legnagyobb termetű pisztrángféléje. Hazánkban a Tisza legfelső szakaszán él egy kisebb önfenntartó állománya, a Dunában és a Drávában csak alkalmilag fordul elő. Ritkasága miatt 1974-től védett, 1996-tól fokozottan védett fajunk.

Dunai galóca
Dunai galóca
(Forrás: Wikimedia Commons / Mladica)

A vágódurbincs kis termetű, fogyatkozóban lévő sügérfélénk, amelynek két közeli rokona, a széles és a selymes durbincs már eddig is élvezte a természetvédelem oltalmát. A 2014-től érvényes új halászati szabályozás már a megfogyatkozott vágódurbincsot is védi, kifogott példányait vissza kell helyezni.

Vágódurbincs
Vágódurbincs
(Forrás: Wikimedia Commons / Tiit Hunt / CC BY-SA 3.0)

Választani közülük a társaság honlapján lehet. A honlap a jelöltek fényképe mellett információval szolgál azok környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről is. Az akció az év utolsó napján zárul, eredményhirdetés 2015. január 1-jén lesz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X