nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Melyek a legfölöslegesebb szerveink?

A klasszikus listát a féregnyúlvány és a mandulák vezetik. De beszállhatnak a versenybe a páros szervek is?

nyest.hu | 2014. szeptember 11.
|  

Létfontosságú szerveink elvesztése vagy működésképtelenné válása nem egyeztethető össze az élettel. De mi van a többi szervünkkel? Hogyan lehetne rangsorolni, hogy melyik mennyire fontos? – Mert azt tudjuk, hogy nem mindegyik egyformán. A Popular Science nemrégiben ezeknek a kérdéseknek eredt a nyomába, és meg is kérdeztek erről egy orvost.

Kétféle iskola van abban a kérdésben, hogy mi szerint rangsorolható a szerveink hasznossága. Az egyik elmélet hívei azt vallják, hogy azok a szervek a legkevésbé fontosak, amelyek párosan vannak. Egy szem vagy fül elveszítése nem életveszélyes dolog mindaddig, amíg a másik megvan, és működőképes. De még a fél tüdőnk vagy az egyik vesénk elveszítése sem fenyegeti az életünket.

Valószínűleg mégsem véletlen, hogy bizonyos, igen fontos szerveink párosak, azaz a szervezetnek vannak ezeken a területeken tartalékai. „Éppen azért hasznos és fontos, hogy párosan vannak, hogy ha az egyik megsérül, legyen megoldás...” – mondja Robert Shmerling reumatológus, a Harvard orvosi karának professzora. Arra is fölhívja a figyelmet, hogy a páros szervek egyikének sérülése esetén a másiknak keményebben kell dolgoznia, jobban igénybe lesz véve. És ha az is fölmondja a szolgálatot, akkor nagy bajba kerülhetünk. Shmerling szerint tehát a páros szervek fontosságát éppen az jelzi, hogy duplán vannak.

Az epehólyag – fölösleges volna?
Az epehólyag – fölösleges volna?
(Forrás: Wikimedia Commons / Marcelo Reis / GNU-FDL 1.2)

A másik elmélet szerint azok a szervek a legfölöslegesebbek, amelyeknek – első látásra legalábbis – nincs funkciójuk. Ezeknek a szerveknek a listáját természetesen a féregnyúlvány vezeti. Ugyanakkor a Shmerling rámutat arra, hogy ez nem egy különálló szerv, hanem az emésztőcsatorna része. Ugyanez igaz a listán szereplő mandulákra – ezek a nyirokszövetből álló „szervek” az immunrendszer részei, így nem mondható, hogy ne lenne funkciójuk.

De akkor melyik szervünk mondható egyáltalán fölöslegesnek. Shmerling erre a kérdésre azt a választ adta, hogy „én elég jól ellenék epehólyag nélkül”.

Forrás

What Are The Least Essential Organs In The Human Body?

Which Organs Can I Live Without, And How Much Cash Can I Get For Them?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2014. szeptember 11. 09:32

"Az egyik elmélet hívei azt vallják, hogy azok a szervek a legkevésbé fontosak, amelyek párosan vannak."

Nyilvánvaló baromság.

"Arra is fölhívja a figyelmet, hogy a páros szervek egyikének sérülése esetén a másiknak keményebben kell dolgoznia, jobban igénybe lesz véve. És ha az is fölmondja a szolgálatot, akkor nagy bajba kerülhetünk."

Pontosan. De még az sem kell, hogy a másik is felmondja a szolgálatot. Hallottam olyan esetről, hogy az illetőnek kivették daganat miatt az egyik veséjét, a másik pedig a túlterhelés miatt tönkretette a szívét, a máját stb. 60 évesen meghalt.

Amúgy erről a témáról az a vicc jut eszembe, hogy "Mi a két legfeleslegesebb dolog a világon? -- A pápa farka és a férfiak mellbimbója". :D

Információ
X