nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A „férfihormonok” okozzák az autizmust?

Az anyaméhben a tesztoszteron emelkedett szintje összefüggésbe hozható az autizmus kialakulásával – mutatják a legújabb kutatások eredményei.

nyest.hu | 2014. június 4.
|  

Míg arról rendszeresen írnak a tudományos és az ismeretterjesztő lapok, hogy mi nem okoz autizmust, és újra és újra elmagyarázzák, miért tévhit az autizmus kialakulásának okát a védőoltásokban keresni, addig arról kevés biztosat lehet tudni, hogy mi lehet az autizmus oka. A legutóbbi kutatások eredményei szerint az autizmus kialakulása azzal lehet összefüggésben, hogy a magzat milyen hormonhatásokban volt kitéve az anyaméhben. A legújabb eredményeket Simon Baron-Cohen, a Cambridge-i Egyetem munkatársa publikálta a Molecular Psychiatry című szaklapban; a kutatásról az IflScience  közölt beszámolót.

A vizsgálatban  19500 magzatvízmintát analizáltak, amelyek egy dániai biobankból származtak, és 1993 és 1999 között lettek összegyűjtve. A mintákat olyan anyáktól vették, akik önkéntesen beleegyeztek abba, hogy a terhességük második trimesztere alatt, a terhesség 15-16. hete környékén magzatvízmintát vegyenek tőlük. Ez a magzati fejlődés során egy igen fontos szakasz az agyi fejlődés és a nemi jellegek kialakulása szempontjából.

A vizsgált magzatvízminták „tulajdonosai” közül 128 olyan fiú született, akiket később autistaként diagnosztizáltak. A vizsgálatban a minták hormonszintjeit nézték meg – köztük a tesztoszteron-, a progeszteron- és a hidrokortizonszinteket. A később autistaként diagnosztizált gyermekekhez tartozó minták szteroidhormonszintje magasabb volt, mint azoké a fiúké, akik nem lettek autisták.

„A hormonok lehetnek az első nem genetikai jelei annak, hogy egy gyerek autista lesz-e” – nyilatkozta Baron-Cohen. „Azt már korábban is tudtuk, hogy a tesztoszteron emelkedett szintje az anyaméhben hatással lehet a szociális és a nyelvi képességek fejlődésének lemaradására, továbbá a részletek iránti érzékenység javítására. Most azt is sikerült megmutatnunk, hogy ezek a hormonszintek magasabbak azoknál a gyerekeknél, akiket később autistaként diagnosztizáltak. Ezek a hormonok sokkal magasabb szinteket érnek el a férfiakban; ezzel lehet magyarázható az, hogy sokkal több a fiúk között az autista.”

A „férfihormonok” okozzák az autizmust?
Forrás: Wikimedia Commons / Canwest News Service

A kutatás folytatásában azt fogják ellenőrizni, hogy a lányok esetében is megtalálható-e ez az összefüggés. Ha a felfedezés meg is állja a helyét, sajnos nem jelenti azt, hogy az autizmus kialakulása megelőzhetővé válik. Ezek a magzati hormonok ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszanak a magzat fejlődésében, gy a hormonszintek csökkentése akár végezetes károkat is okozhat. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a magzatvíz-mintavétel nem használható egyfajta szűrővizsgálatként az autizmusra nézve. Az új eredmények abban játszhatnak fontos szerepet, hogy a kutatók megértsék az autizmus kialakulása hátterében meghúzódó biológiai folyamatokat.

Forrás

Elevated ‘Male Hormones’ During Fetal Development Linked With Autism

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X