nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megújult a Köznevelés

Egy 145 éves folyóirat újult meg – mondta el dr. Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkár március 13-án. Új szerkesztőségben és új köntösben indul útjára idén a Köznevelés folyóirat, mely ezentúl havonta fog megjelenni, térítésmentesen jut el minden köznevelési intézménybe, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatóságaihoz, illetve figyelmet fordítunk arra, hogy a tanárképzést folytató egyetemek, főiskolák is megkapják.

Edupress | 2013. március 18.
|  

A szerkesztőség kialakításával az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet (OFI), mint háttérintézményét bízta meg a köznevelési államtitkárság, az pedig a nyomtatott kiadás mellett, illetve azt kiegészítve online is olvasható lesz – tájékoztatott dr. Hoffmann Rózsa. A célközönséget elsősorban a pedagógusok, a szülők és a pedagógusképzést folytató egyetemek szakemberei alkotják. Hoffmann Rózsa a címlapról kiemelte a Bagdy Emőkével készült interjút Azt a gyereket lehet nevelni, akit szeretünk címmel, illetve a természettudományokra, azok interaktív bemutatóközpontokban betöltött szerepére a figyelmet felhívó cikket. 


A Köznevelés négy nemzedék lapja, tekintélyes örökséget hordoz, melyhez méltóvá kell válni, megfelelő nyitottsággal kell felkelteni az olvasók figyelmét annak tartalma iránt – mondta el dr. Aczél Petra, a szerkesztőbizottság elnöke. A lap múltjáról elmondta: Benedek Elek is volt annak szerkesztője, eligazodást, biztos pontot adott az aktuális oktatási folyamatokról, feladatai között szerepelt pedig, hogy terjessze a kultúrát. A lap célja, hogy a tájékoztatás mellett megbízható módszertani anyagok jelenjenek meg, hogy ne csak tájékozódni, hanem tanulni is lehessen belőle. „Csaknem kétszáz lap működött a köznevelés megszületése idején, kevés élt meg azonban három-négy évfolyamnál többet. Jelenleg az jelenti a kihívást, hogy a tanárok kezébe kívánkozzon, hogy felkeltse az érdeklődést. Tagadhatatlan, hogy ma ennek mások az eszközei, éppen ezért jelenik meg a lap elektronikusan, a tartalmat tekintve pedig arról akar informálni, hogy minél több háttérinformáció birtokában ismerjék meg a pedagógusok az aktuális folyamatokat, és feltárja, megmutassa azokat a részvevőknek.”
Hozzátette: a munkában jótollú munkatársak, esetenként újságírók vesznek részt, céljuk pedig hogy igazi újság jöjjön létre, mely példaképeket is felmutat a diákok és oktatók elé.

Dr. Kaposi József, az OFI igazgatója hozzátette: körülbelül 1641 iskolához, illetve 200 tankerület, pedagógiai szakmai szolgáltató intézményhez jut el a lap, a jövőben pedig az újságárusoknak is juttatnak majd a havilappá alakult folyóiratból – így 4500 példányszámú lapot 600 forintos áron bárki megvásárolhatja. Az Edupress kérdésére elmondta: korábban a Signet Kft. adta ki a lapot, a 2012 decemberében lejárt szerződés nyomán azonban idén már az OFI szerkeszti és tördeli a lapot. Dr. Kaposi József ugyanakkor jelenleg még nem tudta pontosan megmondani, mekkora forrás szükséges egy lapszám előállításához. Elmondta: ennek kiszámítása néhány hónapos munka után látszik. 

Százéves múltra tekint vissza a most megújult Köznevelés című oktatási lap, melyet 1813-ban báró Eötvös József alapított Néptanítók Lapja néven. A kortárs mintegy száz lapból ez az egyetlen, mely ma is megjelenik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X