nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megújul a Wikipédia

Ingyenes, hasznos, mindenkié – a Wikipédiát ma már legalább annyit használjuk, mint a lexikonokat. Hamarosan modernebb változatban keresgélhetünk.

IT café, Barna József | 2010. március 29.
|  

A Wikimedia Alapítvány áprilisban kezdi meg – elsőként az enciklopédia médiatárában, majd a lexikon angol nyelvű változatában – azoknak a fejlesztéseknek a fokozatos élesítését, melyek kidolgozása és tesztelése már hónapok óta zajlik. A változtatások leginkább a szerkesztői felületen lesznek látványosak, de valamelyest az oldal mindenki által látható arculata is módosul, korszerűsödik. A fejlesztők azt mondják, ez lesz a legátfogóbb átalakítás az enciklopédia 2001-es indulása óta.

„Az alapértelmezett arculatot egy új témára, a Vectorra cseréljük le, amelyben az alapvető funkciókat egyszerűbb lesz megtalálni” – írják a változást bejelentő blogbejegyzésben. Amint a tesztoldalakon látható, radikális átalakulásra nem kell számítani a dizájnban, inkább apróbb kozmetikai frissítések jönnek, a leginkább feltűnő újítás, hogy a keresődobozt a bal oldali oszlopból az oldal tetejére helyezték át. A Wikipedia-logóhoz is hozzányúltak, de csak a korábbi változat apróbb hibáit javították ki benne.

Látványosabban módosul a szerkesztői felület, itt a szövegfelvitel, a módosítás egyszerűsítése, az újabb webes lehetőségek kihasználása volt a fejlesztés célja. Első lépésben a hivatkozások és a táblázatok beszúrása válik egyszerűbbé az új szerkesztői eszköztárnak köszönhetően, de később – még az idén – további újítások is jönnek, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a kódokhoz nem értő vagy azokkal bajlódni nem akaró felhasználók is tudjanak dolgozni a felületen.

A módosítások bevezetését a Wikimedia Commonsban kezdik meg április 5-én, majd ha az átállás fennakadások nélkül lezajlik, következnek az egyes Wikipedia-kiadások, elsőként az angol nyelvű változat április vége felé. Az újdonságokat az elmúlt fél évben több mint 500 ezer wikipédista tesztelte, már a lokalizációk is elkészültek. A tesztelők 80 százaléka maradt az új rendszernél, a többiek visszaváltottak a régire. Ezt egyébként majd az élesítést követően is megteheti bárki, egyetlen kattintással – ígérik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X