nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Romániai Magyar Lexikon a neten

Már hozzáférhető a Romániai Magyar Lexikon, amely 150 szócikkben tájékoztat erdélyi műemlékekről. Az adatbázis hamarosan tovább bővül.

nyest.hu | 2010. május 18.
|  

Már elérhető a Romániai Magyar Lexikon az interneten. A legelső körben „kiadott” anyag az erdélyi műemlékeket dolgozza fel, összesen 150 műemléknek szenteltek adatlapot a gyűjteményben. Az információk magyarul és románul is elolvashatók.

A Kultúra.hu portál beszámolója szerint a szócikkek máshol nem jelennek meg, csakis a Lexikon számára íródtak. A munka Kovács Zsolt művészettörténész vezetésével zajlott, és az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány segítette az adatbázis összeállítását. Így huszonegy település műemlékeiről készült leírás; főként kolozsvári, nagyváradi és marosvásárhelyi templomok, várak, lakóházak, emlékművek kerültek be a Romániai Magyar Lexikonba. De nem maradtak ki az olyan kisebb, de kultikusnak számító helyek sem, mint Gyergyószentmiklós vagy Szászrégen.

Az alkotók úgy tervezik, a lexikont évente bővítik majd új témakörökkel. A következő feldolgozandó terület várhatóan Erdély szellemtörténete lesz 140 szócikkel. A cél egy olyan folyamatosan frissülő kézikönyv létrehozása, amely nemcsak korszerű ismereteket biztosít a felhasználóknak, de lehetőséget nyújt egy tudományos közösség létrehozására is. Az adatbázis a www.lexikon.ro és a www.enciclopediavirtuala.ro címeken érhető el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X